Településképi Arculati Kézikönyv

Nyomtatás

Milyen legyen az utcakép Pusztazámoron?

Az itt lakók és az idelátogatók érdeke, hogy vonzó legyen a zámori környezet, sétára késztető. Egy harmonikus utcasor, gondozott park látványa jóleső érzést kelt mindenkiben. Ezért fontos, hogy ne csak kövessük a jelenleg zajló jogszabályi változásokat, hanem azok elébe álljunk. Ehhez tudatos településépítésre van szükség.

Sokan hallhattak róla, hogy tavaly döntött az országgyűlés arról, hogy a 300 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületek esetén nincs szükség építési engedélyre. Egyszerűsödtek tehát a szabályok, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl bárhol bármilyen házat fel lehet építeni, ugyanis megalkották a településképi törvényt is. Ez pedig kiköti, hogy a településeknek egy, a lakók számára is jól érthető rendeletben kell szabályozniuk a településképet meghatározó kérdéseket, illetve a Településképi Arculati Kézikönyvet is meg kell alkotniuk.

 

Településképi Arculati Kézikönyv

  • A kézikönyv elsősorban nem szakembereknek készül. Bemutatja Pusztazámor kialakulásának történetét, mindenki számára érthető módon szöveges formában, képekkel gazdagítva szemlélteti Zámor sajátos, egyedi jellegét, különösen a védendő értékeket. Irányt mutat az építtetőknek.
  • Tartalmazza a jó példákat az épületek, építészeti részletek (ajtók, ablakok, anyaghasználat, színek, homlokzatképzés, kerítések, kertek kialakítása) tekintetében.
  • Tehát nem csak a gyökereinket járja körbe, de azt is magába foglalja, milyen legyen a jövőben a falukép.
  • A kézikönyv egy iránymutatás, ebből csak az a kötelező, amit a településképi rendelet is tartalmazni fog.

 

Településképi rendelet

  • Tartalmazza azt, hogy milyen legyen az épületek karaktere (pl. az épületek szintszáma, a kerítések kialakítása) milyenek legyenek a zöldfelületek, a közterületeken kihelyezett reklámok, egyéb műszaki berendezések (pl. antennatornyok) és hogy miként védjük meg a helyi örökséget.

 

Szeptember 5-én, az első nyilvános fórummal elkezdődött Pusztazámor Településképi rendeletével és Településképi Arculati Kézikönyvével kapcsolatos nyilvános együttgondolkodás, amelyet a munka előrehaladtával az elkövetkező hónapokban több hasonló rendezvény követ majd.

A keddi eseményen Szabóné Pányi Zsuzsanna megyei főépítész, továbbá a településtervezéssel foglalkozó dr. Oláh Mihály Zoltán adtak tájékoztatást a kötelező feladat részleteiről és várták az észrevételeket, kérdéseket.

A főépítész asszony elmondta, hogy a kézikönyvvel fel tudják hívni a figyelmet a jó példákra és a hiányosságokra, de hogy mi a szép Zámoron, azt az itt lakók tudják megmondani, mert ők tudják, hogy miért szeretnek itt élni. Kiemelte, hogy a könyvben javaslatokat tesznek a tetőformákra, épületrészletekre, előkertekre, közterület-részekre, az utcanévtábla-rendszerek egységesítésére, utcabútorokra is, mindezt annak érdekében, hogy a település szebbé váljon és megőrizze értékeit.

A hozzászólások során egyebek mellett megfogalmazódott, hogy a buszforduló környékét, a régi kocsma épületét rendezni szükséges a településközpont fejlesztésének részeként. Emellett elvárható lenne, hogy a magántulajdonban levő üzemek utcafrontját tartsák rendben. A patakpartot be kellene vonni a falu vérkeringésébe, és a játszóteret is új tartalommal kellene megtölteni.

Az önkormányzat továbbra is kíváncsian várja az Önök véleményét, észrevételeit, ötleteit. Szívesen fogadunk fényképeket az értékesnek ítélt építészeti részletekről, terekről, utcákról, egyedi, követendő épületekről.

Mindenkit arra biztatok, hogy éljen a lehetőséggel: szóljon bele abba, hogy milyen megjelenésű falu legyen Pusztazámor, olvassa el a Településképi Arculati Kézikönyv munkapéldányát és küldje meg számunkra észrevételeit. A kézikönyv letölthető a www.pusztazamor.hu honlapról, illetve nyomtatott példány megtekinthető a Községházán.

Előre is köszönöm a fáradozásaikat:

Pátrovics Benedek
polgármester

 

 Letölthető dokumentumok  Letöltés

  Településképi Arculati Kézikönyv 2017

pdf icon
  Véleményezési anyag állami főépítészi eljáráshoz 2017.11.20 pdf icon
  TAK, TKR Felhívás Tájékoztató Pusztazámor 2017.12.07-re pdf icon
  Településképi rendelet-tervezet pdf icon
Decrease font size Default font size Increase font size