Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

2024. január 1-től a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) irányításával Magyarországon is új italoskarton-begyűjtési rendszer épül ki. Azért van szükség változtatásra, mert a jelenleg forgalomba kerülő évi mintegy 3,3 milliárd db italcsomagolásnak jelenleg csak töredékét forgatjuk vissza újrahasznosításra, így a jelenlegi begyűjtési rendszerrel országosan nem lenne elérhető az az európai uniós elvárás, hogy 2029-ig az összes italoskartonnak legalább a 90%-át újra kell hasznosítani.

Az elváráson túl pedig környezetvédelmi és nyersanyagfelhasználási szempontból is ijesztő, hogy minden magyar ember kezében naponta átlagosan keletkezik egy darab ilyen hulladék, és az így keletkező hulladéktömegnek ma még több mint a fele hulladéklerakóban, vagy erdő szélén, árokparton végzi.

Az új rend lényege az lesz, hogy az ital megvásárlásánál minden egyszer használatos dobozért, üvegért és palackért +50 Ft-ot kell majd fizetni, amit visszakapunk, ha visszavisszük a hulladékká vált üres edényt a begyűjtőpontra.

A szabályozás szerint minden olyan üzletben lesz a MOHU-nak automata visszaváltó berendezése, amely 400 nm-nél nagyobb alapterületű, és zömében élelmiszert forgalmaz. Ez legalább 2000 visszaváltó pontot feltételez, de önként is kérhetnek az üzletek visszaváltó automatákat. Ennek nyomán a szakemberek szerint várhatóan kb. 5000 ilyen átvételi pont lesz Magyarországon. Az 50 Ft-os betétdíjat többféle módon kaphatjuk majd vissza. Akár közvetlenül a kasszánál készpénzben, vagy számlára utaltatva, akár levásárolható utalványként, vagy törzsvásárlói bónuszként, esetleg utalhatjuk egy jótékonysági szervezetnek is.

Az eddig is visszaváltható, többször újratölthető edények szabályai nem változnak, azok betétdíját továbbra is a palackozó/forgalmazó cég határozza meg. A változás csak azokat az un. egyutas italtartókat érinti, amelyeknek a térfogata 0,1 és 3,0 liter között van. Az újonnan gyártott és forgalmazott italokon lesz egy jelzés, ami mutatja, hogy az a termék érintett a rendszerben. A jogszabály fél év türelmi időt határoz meg a teljes bevezetésig, tehát ez év júniusáig még kerülhetnek a polcokra olyan italok, amelyeken nem lesz rajta a jel. Ezekért még nem kell megfizetni az 50 Ft visszaváltási díjat, így ezeket júniusig továbbra is majd a szelektív gyűjtőbe tegyük. A jelenleg otthon lévő sörösdobozaink, PET-palackjaink, borosüvegeink – mivel még szintén nem hordozzák a jelet – nem lesznek visszaválthatóak, nem érdemes őket halmozni egy jelentősebb visszaváltási utalvány reményében.

A visszaváltás pedig csak akkor fog működni, ha az automata felismeri majd az edényt, ha le tudja olvasni annak kódját. Ezért kell teljes épségében megtartani, ezért nem szabad kilapítani.

Ettől a változástól azt reméli a szakma, hogy Magyarországon 3 éven belül elérjük a 90-95%-os újrahasznosítási arányt az italosdobozok terén. Ez szép és ambiciózus cél, ezzel sokat segítünk a környezetünkön, de ne felejtsük el mindeközben, hogy az egyszerhasználatos edények előállítása és visszaforgatása nagyon jelentős energiafelhasználással jár, nagyon jelentős ökológia terhet jelent.

Szerencsére azonban látványosan terjednek, és egyre népszerűbbek a fiatalok és idősebbek körében is a kulacsok, amit betétdíj nélkül akárhányszor felhasználhatunk, és azzal töltjük fel, amivel csak akarjuk.

 

(Forrás: Palotai Zoltán, Magyar-kút, etyeki kulturális, közéleti havilap)

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size