Így kell eljárni a vadbalesetek után

Nyomtatás

Megkezdődött az őzek násza, ami nagy veszélyt jelenthet az utakon – figyelmeztet az Országos Magyar Vadászkamara. Összefoglaltuk, mire érdemes figyelni, és mi a leghatékonyabb eljárás, ha valaki elüt egy vadat.

Sokan szereztek már keserű tapasztalatokat arról, mennyire veszélyes a vadak nyári párzási időszaka az autósokra. A legelterjedtebb nagyvadfajunk az őz, a becslések szerint körülbelül 360 ezer egyed, az ország egész területén előfordul. Az üzekedés idején nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszokon kell éberebbeknek lenniük a sofőröknek – tette közzé az Országos Magyar Vadászkamara. Az őzek násza körülbelül augusztus közepéig tart. 

Ha messzebbről látjuk, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, számíthatunk rá, hogy egy másik is követi. A vadászok szerint, ha valaki vadat lát az úton, jobb meg sem próbálni kikerülni, az egyetlen helyes megoldás a fékezés, ha szükséges, vészfékezés. A közleményben hangsúlyozzák, a vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül hívni kell a rendőrséget. Már csak azért is, mert például egy őzbak értéke meghaladhatja az egymillió forintot, ami a vadászatra jogosultak kára.

A hatóság embereinek feladata, hogy értesítsék a bejelentésünk alapján az adott területen illetékes vadásztársaságot. Saját érdekében mindenkinek azt tanácsoljuk ilyen esetekben, hogy ne nyúljon semmihez, de maga is készítsen fotókat a baleset helyszínéről, annak környezetéről, az elütött állatról és a megsérült autóról. Ezek a képek a kárrendezés során kapnak jelentős szerepet. A kárbejelentő kitöltésekor arra kell odafigyelni, hogy az „A jármű” alá a vadásztársaság adatai, „B jármű” alá pedig a kárt szenvedett autó adatai tartoznak.

Jobb tisztában lenni azzal, hogy jól semmiképpen sem járhat az az autós, aki pechére vaddal ütközik. Ha a vadásztársaság elhelyezte a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, és minden lehetséges, a jogszabályokban lefektetett módon igyekezett megelőzni, hogy az állatok az útra tévedjenek, akkor a pórul járt autós legkevésbé sem reménykedhet abban, hogy a társaság kifizeti a kárát. Sőt, még ők követelhetik a vad ellenértékét. Márpedig a casco csak az autóban esett kárt téríti.

Ráadásul, amennyiben valaki a megengedett sebességnél többel hajtott, akkor a biztosító kártérítési felelőssége megszűnik (erre nagyon figyelnek a biztosítók, és a helyszíni vizsgálat eredménye igen árulkodó lehet). Ilyenkor tehát (a különböző vadak násza őszig eltart) célszerű kínosan ügyelni a sebességkorlátozásokra, és persze fontos az is, hogy legyen casco-biztosítás.

Forrás: azenpenzem.hu

Decrease font size Default font size Increase font size