Ettől is függ a lakáshitel összege

Nyomtatás

Június 30-tól már nem csak a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel, hanem statisztikai módszerrel is meghatározható a lakóingatlanok hitelbiztosítéki értéke – tette közzé a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közlönyben. A hitelbiztosítéki érték azért fontos, mert a bankok ehhez mérik az adható hitel nagyságát.

A hitelbiztosítéki érték egy lakás forgalmi értékénél, az áránál mindig kisebb összeg, mivel a bank azt mérlegeli, hogy ha nem fizet az adós, akkor rövid időn - általában három hónapon - belül mennyiért tudja eladni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték a vételár 70–90 százaléka közé esik általában, és nagyon függ attól, hogy a hasonló lakásokat mennyire keresik az adott településen.  A hitel arányát a bank nem a vételárhoz, hanem ehhez a kisebb értékhez méri.

Az értékbecslő által meghatározott hitelbiztosítéki érték – amennyiben az a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel készült – három hónapig használható fel. Június 30-tól az előbbi három mellé bejön még a statisztikai módszer, amelyet viszont ezen időszakon túl is elfogadhat a bank, amennyiben városban, a főváros agglomerációjában vagy pedig a balatoni kiemelt üdülőkörzetében van a lakóingatlan, továbbá az adott településen a megelőző egy évben legalább öt lakóingatlant értékesítettek, mivel ezek statisztikai adata – az adásvétel összege – az alapja az ilyen értékelésnek.

A bank legalább két módszerrel készíttet javaslatot a hitelbiztosítéki értékre. Ezek elemzése alapján, az  óvatosság elvét követve határozza meg a bank a végső hitelbiztosítéki értéket.

napi.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size