Kamarai tagdíj: március 31-ig fizetendő

Nyomtatás

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény előírása szerint a gazdálkodó szervezetek kötelesek a székhelyük szerinti területi kereskedelmi és iparkamara részére éves kamarai hozzájárulásukat 2015. március 31-ig megfizetni. A kamarai tagdíj összege egységesen 5000 Ft. A tagdíjról bevallást nem kell benyújtani.

A jelen  szabályozás szerint csak azon gazdasági szervezeteknek, társaságoknak  nem kell  a kamaránál regisztrálniuk, akik korábbi években teljesítették regisztrációs kötelezettségüket, továbbá az alábbi két pont szerint folytatják tevékenységüket:

 1. akiknek a cégbírósági nyilvántartásban bejegyzetten a főtevékenységük az 1999. évi CXXI. (a gazdasági kamarákról szóló) törvény 2. §. d) pontja szerint mezőgazdasági és erdőgazdasági tevékenység:  a mezőgazdasági, erdőgazdasági, halászati és vadászati tevékenység, ideértve az ezekhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozó, kereskedelmi, illetve szolgáltató tevékenységet, továbbá a mezőgazdasági gazdálkodó szervezetek által létrehozott, a termékek piacra jutását segítő szervezetek tevékenységét is;

2.  azon (egyéni) vállalkozóknak, egyéni cégeknek, akikre  a 2009. évi  (egyéni vállalkozásokról, egyéni cégekről szóló) CXV. törvény nem vonatkozik. 
 

Ezen tevékenységek a CXV. tv. 2. § (2) bekezdése szerint a következők: 
a) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelői tevékenység
b) a magán-állatorvosi tevékenység,
c) az ügyvédi tevékenység,
d) az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenység,
e) a közjegyzői tevékenység,
f) az önálló bírósági végrehajtói tevékenység.

A fent felsorolt tevékenységek kivételével, minden természetes és jogi személy vállalkozás köteles a kamaránál regisztrálni. A szakmai kamarai tagság személyi elvű, hivatásrendi és a tagra, mint magán személyre (és nem a vállalkozására) vonatkozik.

 

Decrease font size Default font size Increase font size