Januártól változik az ápolási díj rendszere

Nyomtatás

A gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től egységesen havi 100 ezer forintra nő – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A nem gyerekeket ápolók is többet kapnak majd, de nem annyival. Új kategóriát is bevezetnek.

A kormány 2019. január 1-jétől emeli az ápolási díj összegét (arról, hogy az ápolás munkaviszonnyá válhatna, egyelőre nincs hír). A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Novák Katalin az MTI tudósítása szerint elmondta: a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az emelés folytatódik a következő években is. A cél az, hogy 2022-re – három lépésben – az ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét. Hasonlóan fokozatosan nő az ápolási díj azoknak is, akik nem a gyermekek jogán kapják. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege (összesen így 30 százalékos lesz az emelés a mostanihoz képest). 

Novák Katalin hozzátette: azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak. Mint mondta, változás az, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat.

Az alanyi jogon megállapított ápolási díj összege jelenleg 32,6 ezer forint, ami kézhez kapva (nettó összeg) valójában nem éri el a 29,5 ezer forintot. A kiemelt ápolási díj az alapösszeg 180 százaléka, vagyis most 58 680 forint (ennek nettója 52,8 ezer). A tartós ápolást végzők időskori támogatásának havi összege 50 ezer forint.

Forrás: MTI, azenpenzem.hu

Decrease font size Default font size Increase font size