Országos közlekedésbiztonsági ellenőrzés kezdődött

Nyomtatás

Augusztus 31-étől összehangolt akció keretében az országos rendőrfőkapitány koncentrált ellenőrzést rendelt el a gyorsforgalmi utakon. Az akció szeptember végéig tart, de ha nem javul a közlekedési helyzet, akkor meghosszabbítják.

Az M1-es, M3-as, M5-ös, M7-es autópályán, valamint az M0-s, M35-ös, M85-ös és M86-os autóutakon van a rendőrség szerint a legnagyobb gond, ezért nemcsak az érintett megyei rendőrök, hanem a szomszédos megyék állománya, a készenléti rendőrség és a légi rendészet is részt vesz az akcióban – tudta meg az InfoRádió Óberling Józseftől, a ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetőjétől. A főosztályvezető elmondta: Az ellenőrzés szeptember 30-ig tart, de ha a helyzet nem változik, akkor folytatják; rendszeresen, nem csak kampányszerűen végeznek sebességmérést, és nemcsak a Véda-rendszerrel, vagy látható módon, hanem civil gépkocsikba szerelt traffipaxokkal is.

„A számok egyértelműen azt mutatják, hogy nőtt az átlagsebesség, a többség gyorsabban hajt, mint két évvel ezelőtt” – mondta a tapasztalatokról Óberling József, azt viszont cáfolta, hogy a civilnek látszó autókkal végzett ellenőrzéseken belehajszolnák az autósokat a gyorshajtásba.

Arról is beszámolt, hogy évente 500-600 ezer gyorshajtásos ügyben járnak el, és

a megengedett sebességet jelentősen túllépők száma nem csökken, hanem növekszik.

„A bírságolás nem célja, csupán egyik eszköze annak, hogy a szabályok betartására ösztönözzük a járművezetőket. Minden törekvésünk ellenére azt látjuk, hogy romlik a közúti fegyelem, kevésbé szabálykövetők az autósok” – tette hozzá.

A Véda-rendszer működésével, a szupertraffipaxokkal elégedettek, csak kisebb műszaki hibák fordulnak elő vele, és egyelőre nem gondolkodnak azon, hogy bármelyiket is új helyszínre telepítsék.

Forrás: infostart.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size