Változások július elsejétől

Nyomtatás

Több jogszabályi változás is életbe lép 2018. július 1-jétől

Élesedik a NAV számlabekötési kötelezettség: ezentúl a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlák adatait július 1-jétől valós időben látja az adóhatóság. Az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése miatt a cégek számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírsággal sújthatók. Ráadásul nem lesz próbaidő, már az első naptól kiszabható a bírság, ha elmarad az adatszolgáltatás.

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (afe) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. A 30 ezer forintos egyszeri regisztrációs díj és a havi ötezer forintos havi szolgáltatási díj miatt várhatóan érdemben drágulnak az automatás termékek – ezt jelzi, hogy egy kávé a korábbi 70-80 forintról már 120-130-ra drágult sok helyen, és az emelkedés vélhetően nem áll meg.

A bürokráciacsökkentés jegyében érdemben változnak az egyszerűsített végelszámolás szabályai.

Új előírásokat tartalmaz a július elsején hatályba lépő új büntetőeljárási törvény, a cél, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak az eljárások. Így a tavaly elfogadott perrend bevezeti például azt a lehetőséget, hogy beismerő vallomás esetén a gyanúsított, a védő és a vádhatóság bírói jóváhagyással egyezséget kössön a büntetésről. A kirendelt védők személyét mostantól elsősorban nem a hatóság, hanem az ügyvédi kamara határozza meg. Júliustól a büntetőügyek nagy részében első fokon egy jogi végzettségű bíró fog ítélkezni, az ülnökrendszer ugyanis lényegében megszűnik, ülnökökkel csupán a fiatalkorú vádlottak tárgyalásán és a katonai bűnperekben.

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése értelmében. A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint ezentúl a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra emelkedik.

A kormány megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak július elsejétől. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár, és abban az esetben is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size