Május 31.: nemdohányzók világnapja

Nyomtatás

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére 1987 óta május 31. hivatalosan is a nemdohányzók világnapjának számít. Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani a nemdohányzó embertársaiknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira. Ez a szám a következő évezred '20-as, '30-as éveire 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön.

Legalább holnap, a nemdohányzók világnapján ne gyújtson rá – kéri a Magyar Stroke Társaság minden dohányzótól. Sőt, ha tehetik, akkor mondjanak búcsút a káros szenvedélynek.

A korunk pestisének tartott szenvedélybetegség ugyanis rengeteg áldozatot követel – írják. Évente 7 millió ember hal meg a dohányzás miatt, ebből 900 ezren a passzív dohányzás következtében vesztik életüket. E káros szenvedély megháromszorozza a stroke kockázatát.

A dohányzás az agyérbetegségek kialakulásának mintegy 10-15 százalékáért felelős. Segíti az iszkémiás és a vérzéses stroke kialakulását. 1,5–2-szeres rizikónövekedéssel jár, erős dohányosok esetében sokkal kifejezettebb.

 

Decrease font size Default font size Increase font size