Körültekintően tüzeljünk!

Nyomtatás

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, de nem árt az óvatosság, hiszen a szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, mivel a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

.       Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
.       Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltó készülék).
.       Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
.       Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
.       Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
.       Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
.       A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.
.       Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.
A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet – írja közleményében a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

 

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size