Egyszerűsödik a csok igénylése

Nyomtatás

A kormány határozott arról, hogy 2018. február 15-től a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) való hozzájutás feltételei egyszerűsödjenek, az  igénybe vevők adminisztratív terhei pedig csökkenjenek.

Bevezeti a kormány a családok otthonteremtési kedvezményének igénylésekor a nyilatkozati elvet a dokumentumok benyújtása helyett, ez majd gyorsítja a folyamatot – mondta a kormányinfón Lázár János. A Bankmonitor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A nyilatkozati elv bevezetése azt jelenti, hogy nem a dokumentumokat kell benyújtani, hanem elegendő nyilatkozni például a születés, illetve a házasság időpontjáról, válás esetén pedig a jogerős bírósági döntés időpontjáról, építkezés esetén pedig szintén az idejéről. Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lesz így az ügyintézés, amit az is segít Lázár szerint, hogy a bankokat is gyorsabb ügyintézésre kötelezik: lakásvásárlás esetén a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül, építkezés esetén pedig 60 napon belül kell meghozniuk a döntést a bankoknak. 

A nyilatkozati elv bevezetése pedig azt is jelenti, hogy az állam bizalommal befogadja a kérelmeket, de a szerdai kormányülésen azt is eldöntötték, hogy a NAV ellenőrizheti a kérelmeket, és aki valótlanságokat közöl, vagy becsapja az államot, azoknál a NAV fog eljárni ezekben a csok-os ügyekben.

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)  programban gyermekszámtól függően használt lakáshoz 600 ezer – 2,75 millió forintot, míg új lakáshoz 600 ezer – 10 millió forintot lehet vissza nem térítendő támogatásként kapni. Minél több gyermek van, annál magasabb a támogatási összeg, és lehetőség van arra is, hogy a jövőben születendő gyermekre vegye valaki igénybe a támogatást, ez utóbbit hívják megelőlegező csok-nak.

Fontos tudni a legelején, hogy a csok önmagában is igényelhető, nem feltételemül kell kapcsolódnia hozzá hitelnek. Viszont, ha hitellel együtt veszi fel az ember, akkor a hitellel együtt fogják elbírálni és folyósítani is.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size