Az elmúlt 27 év bebizonyította, szükség van az önkormányzatiságra

Nyomtatás
Az elmúlt 27 év alatt az önkormányzatokban dolgozó választott tisztségviselők és az ott hivatásszerűen dolgozók bebizonyították a polgároknak, hogy szükség van erre az önigazgatási formára – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Budapesten. 

Az államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett ünnepségen felidézte: az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották a 40 év utáni első helyhatósági választások első fordulóját.

A felmérések szerint a választópolgárok megbíznak az önkormányzatokban, a polgármesterekben, képviselőkben – mondta. Az 1990 után születetteknek nehéz megérteniük, milyen volt a rendszerváltozás előtti időszak, és miért tekintjük az önkormányzatiság megteremtését komoly vívmánynak – jegyezte meg Pogácsás Tibor. Visszaemlékezése szerint 1990-ben az alakuló önkormányzatokban szokatlan volt, hogy különböző demokráciafelfogású politikai erők működtek együtt a helyi feladatok megoldásában.

Megjegyezte: az önkormányzatokat választják, azonban mégis politikai testületként kell rájuk tekinteni – még ha nem is feltétlenül pártpolitikusok ülnek benne –, mert a képviselők saját közösségükért, a szó eredeti és legnemesebb értelmében politizálnak, vagyis a közösség számára legjobb megoldásokat keresik. 

Kitért arra is, hogy az 1990-es évek közepétől az önkormányzatok romló anyagi helyzetben voltak, az önkormányzatiság eszméje azonban élt. Függetlenül attól, milyen költségvetési helyzetben volt a település, a településvezetők azon dolgoztak, hogy a „meglévő játéktérben” elérhessék a célt, ami miatt őket megválasztották – tette hozzá az államtitkár. 

Pogácsás Tibor megjegyezte: a 2000-es évek végére az önkormányzatok egyre több feladatot kellett hogy ellássanak, egyre gyengülő finanszírozás mellett, és 2010-re a helyzet tarthatatlanná vált. 

Az államtitkár elmondta, úgy látja, a 2010 után megindított változás során a kormány egyértelműen bizonyságot tett amellett, hogy elkötelezett az önkormányzatok szabad gazdálkodása és szabad döntéshozatala. Jelezte: bár sok minden változott az önkormányzatok feladatában, finanszírozásában, de az alaptétel, hogy minden településnek önkormányzata lehessen, nem változott, és úgy gondolja, ennek nem is szabad változnia. 

Kitért arra, nagyon fontos, hogy az önkormányzatok fejlesszék az úthálózatot, a közösségi tereket, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy megszervezzék a polgárokkal közös életet, hogy az emberek a településüket – legyen az akár kistelepülés, akár nagyváros – a magukénak érezhessék. 

Pogácsás Tibor a helyi önkormányzatok napja alkalmából miniszteri díjat adott át Haller Imre Györgynek, Sajtoskál község polgármesterének, Nagyné Varga Melinda Máriának, a Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztálya vezetőjének, Szirjáki Imrénének, a kaposvári polgármesteri hivatal Műszaki és Pályázati Igazgatóság igazgatójának, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

MTI

Decrease font size Default font size Increase font size