Jó tanácsok utazóknak

Nyomtatás

Érdemes a háziorvostól igazolást kérni, ha valaki külföldre megy nyaralni és gyógyszert is visz magával – figyelmeztetett az InfoRádióban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főosztályvezetője.

Pálffyné Poór Rita Erzsébet, az OEGYÉI főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban, hogy sok olyan fájdalomcsillapító van, amely kábítószer-hatóanyagot tartalmaz. Ha nincs a háziorvostól igazolás, akkor a határon ezeket elkobozhatják.

A magyar jogszabályok lehetőséget adnak a Magyarországon megkezdett gyógyszeres kezelések külföldi folytatására, mondta a szakember, aki azt is kiemelte, hogy vannak fokozottan ellenőrzött, pszichotróp, illetve kábítószert tartalmazó gyógyszerek, de a többi gyógyszer kivitele során – bár nem kötelező – is érdemes igazolást kérni a háziorvostól.

Milyen szerekre vonatkozhat? Kábítószert tartalmaznak a kábító fájdalomcsillapítókon túl a nyugtatók is, ami a dobozról és a használati utasításból ez kiderül. Az utazás időtartamára érdemes figyelni, mert nagyobb mennyiségre lehet szükség, mint amennyit akadálytalanul ki lehet vinni.

Fokozottan ellenőrzött szerek esetén három napnál rövidebb ideig elég az orvosi igazolás, 3–90 nap között pedig már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hitelesítésére is szükség van – jelezte Pálffyné Poór Rita Erzsébet.

Harmadik országok, nem EU- vagy EGT-országok, tilthatják bizonyos anyagok behozatalát vagy kivitelét, érdemes erről tájékozódni, a konzulátushoz fordulni – tette hozzá.

Hogy néz ki az igazolás? Az igazoláson többek között a vényt kiállító orvos nevét/címét, a beteg nevét/címét, az utazás időtartamát, valamint a gyógyszerkészítmény/gyógyszerkészítmények nevét és adagolását kell feltüntetni, és az orvos aláírásával és pecsétjével kell ellátni. Az erre szolgáló formanyomtatványokat az OGYÉI honlapjáról lehet letölteni.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size