II. fokú hőségriasztás

Nyomtatás

Négy napig tartó, II. fokú hőségriasztást rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján: szerda éjféltől vasárnap éjfélig (június 22–26. között) tartós kánikulára számíthatunk, és legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

A meteorológiai szolgálattól úgy tudjuk, hogy az itthoni hőség csak fokozódik a későbbiekben: a hétvégén 27,3 fokos átlaghőmérséklet várható az ország déli részén, a 34-35 fokos napi maximumok után pedig a jövő héten tovább nő a kánikula. Június 28-án egyes helyszíneken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat – így valószínű, hogy az országos tiszti főorvos is emeli majd a riasztási szintet.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal néhány tanáccsal is készül hőség idejére a lakosság számára, ezeket az ajánlatokat érdemes betartani, ha nem akarunk hőgutát kapni, bajba kerülni a nagy melegben.

Kánikulai napokon – különösen a meleg déli órákban – ha teheti, mindenki vonuljon el hűvös, besötétített szobába, és korlátozza a szabad levegőn tartózkodást a kora reggeli és esti órákra. Amennyiben elkerülhetetlen a szabadban lenni, húzódjon árnyékos helyre. Ha túl sokáig tartózkodott kinn, igyekezzen legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször is, ha ezt nem teheti, frissítse fel többször arcát, nyakát, végtagjait. Ha ez sem megoldható, átmeneti enyhülést hozhat a különböző mentolos frissítőkendők alkalmazása.

A szabadban végzett sportolást, bevásárlást jobb a reggeli vagy kora esti órákra hagyni, de ennél is szerencsésebb, ha csökkentheti vagy kihagyhatja a fizikai munkát. Ütemezze át a nagytakarítást, ablaktisztítást, csak az esti órákban – álladó szellőztetés mellett – kezdje el a befőzést.

A lakást tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni, nappalra különböző árnyékolók (redőny, reluxa, sötétítő stb.) alkalmazásával csökkenthető a felmelegedés. A nem használt elektromos eszközök áramtalanításával nemcsak energiát spórol, de a hőmérsékletet is csökkentheti.

Kánikulában is kell közlekedni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakrabban érezheti magát fáradtnak, kimerültnek. Lassulhatnak a reflexek, türelmetlenebb, feszültebb, ingerlékenyebb lehet. A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek esetében gyakrabban ellenőrizze a járművek kerekeiben a légnyomást.

Amennyiben hosszabb utat tervez, iktasson be gyakrabban pihenőt, és mindenképpen vigyen magával a gépjárműben tartózkodók számára elegendő mennyiségű, lehetőleg hűtött ivóvizet. Sose hagyja gyermekét, háziállatát zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, de vigyázzon mert a napsütötte helyen hagyott hajtógázzal működő spray, gázgyújtó is veszélyforrás lehet.

Kánikulában számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a folyadékvesztéssel párhuzamosan a só veszteség is fokozott, ezért javasolt a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok fogyasztása.

Lehetőség szerint ne fogyasszon magas cukortartalmú, koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalót, mert ezek a szervezet amúgy is megnövekedett folyadékszükségletét tovább növelik. Étrendjében kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Fagyizáskor célszerű előnyben részesíteni a gyümölcsös fagyikat, melyek kellemes fanyar, savanykás ízük révén tovább hűsítenek.

A forró nyári napokon viseljen világos színű, bő szabású, természetes anyagból készített ruházatot, kerülje a szűk fazonú, műszálas ruhadarabokat. Idősek se viseljenek sötét ruházatot, fejkendőt. Fejét védje világos, széles karimájú fejfedővel, szemét jó minőségű – UV-szűrős – napszemüveggel. Vigyázzon: a napszemüvegek egy része, ha nem rendelkezik megfelelő UV-védelemmel, többet árthat, mint használ. Bőrét kenje be többször bőrtípusának megfelelő fényvédő krémmel.

A kánikula a vízparton a legelviselhetőbb, ám itt is be kell tartani néhány óvintézkedést veszély elkerülésére: közvetlenül étkezés után, teli gyomorral sose fürödjön. Napozás után zuhanyozással vagy más módon testét hűtse le. Felhevült testtel soha ne menjen a vízbe. A biztos úszástudást a felfújható fürdőeszközök nem helyettesítik. Soha ne fürödjön olyan helyen, ahol azt tiltják. A megfelelő bőrvédelemről ne feledkezzen meg, 10 és 15 óra között pedig ne menjen a tűző napra.

 

Decrease font size Default font size Increase font size