Június 24.: Múzeumok éjszakája

Nyomtatás

Országszerte több mint 320 intézmény kétezer programot regisztrált eddig a június 24-én megrendezendő Múzeumok éjszakájára, melynek idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen lesz.

Idén már 15. alkalommal tartják meg a Múzeumok éjszakáját, amely jó ideje a legnépszerűbb országos eseménysorozattá vált. Tavaly 400 ezren vettek részt a programokon, a látogatók több mint fele már a vidéki helyszíneken – emlékeztetett a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján az óbudai Vasarely Múzeumban Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Mint elmondta, a kormányzat által 35 millió forinttal támogatott rendezvényhez eddig mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és egyéb intézmény csatlakozott. 

A szervezők idén két pályázatot is hirdettek: az intézmények A nap műtárgya kiírásra jelentkezhettek, a Be a múzeumba pályázatra pedig a látogatók küldhettek be fotókat; azokból a darabokból, amelyek a legtöbb szavazatot kapták, kiállítási tárgy lesz a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai. A karszalag nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai, amelyek hét vonalon közlekednek és az elektromos kisautó körjáratok is, amelyek a kisebb intézményekhez visznek el három útvonalon.

A budapesti látogatók a GreenGo elektromos gépkocsijaival is közlekedhetnek, amelyeket fél áron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak a Múzeumok éjszakáján. A BKK MOL BUBI használatához is kedvezményes áron lehet negyedéves bérletet váltani, a MÁV pedig több nagyvárosba 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából a Múzeumok éjszakáján.

 

Rendkívüli járatokat indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Múzeumok éjszakája rendezvényhez kapcsolódva június 24-én éjjel.

A BKK keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a járatok este 6 órától vasárnap virradó éjjel fél 3-ig közlekednek a járatok, amelyek az egyes helyszíneket kötik össze. Emellett késő este a szokásosnál sűrűbben, 5 percenként jár majd a kisföldalatti, és hajnali fél három után jelentősen sűrűbben közlekedik a 907-es, a 908-as, a 914-esm a 923-asm a 934-es, a 950A, a 973-as és a 990-es éjszakai járat. 

A "Múzeumbuszok" idén is hét útvonalon (észak-pesti, budai, dél-pesti, óbudai, budavári, Várkert Bazár- és Törley-járat) indulnak el, ezeket csak a rendezvényre szóló karszalaggal rendelkező utasok vehetik igénybe. A karszalagokat a BKK Ügyfélközpontjaiban és egyes kiemelt jegypénztárakban is meg lehet vásárolni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy szinte minden belvárosi múzeum közelében található MOL Bubi gyűjtőállomás, ezért a helyszíneket érdemes MOL Bubi kerékpárral is megközelíteni, ehhez kedvezményes "Múzeumi MOL Bubi bérlet" vásárolható. 

A rendezvényhez kapcsolódóan elindulnak a BKK nosztalgiajáratai is, kora délutántól a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között a 436-os favázas nosztalgia villamos közlekedik a Duna villamos vonalán, és szintén a Jászai Mari térről indul a Hófehérke nosztalgiahajó.

Az eseménysorozat részletes programja a www.muzej.hu honlapon érhető el.

 

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size