Jótanácsok az ünnep előtt

Nyomtatás

Nemcsak a busz- és vonatközlekedés, hanem a boltok nyitva tartása is változik a négynapos ünnepen: nagypénteken – ami idén már munkaszüneti nap – zárva tartanak az üzletek. 15-én a szokásos szombati rendnek megfelelően nyitnak ki a boltok, míg húsvét vasárnapján és hétfőjén ismét zárva lesznek. A jogszabály szerint a három munkaszüneti napon csak a kisebb üzletek (amelyekben maga a tulajdonos vagy családtagja szolgál ki), a benzinkutak, a virág- és édességboltok, az ügyeletes gyógyszertárak, a vendéglátó- és szórakozóhelyek lehetnek nyitva, illetve azok a vásárok, piacok, amelyeket kifejezetten az ünnep alkalmából rendeznek.

Az üzletláncok arra számítanak, hogy a nagypénteki zárva tartás miatt a csütörtök lehet az év egyik legforgalmasabb napja. Az ünnepi időszakban legnagyobb keletje a sonkaféléknek, a tojásnak és a csokoládénak van. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a sonkával, illetve a tojással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

Sonkavásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a terméken látható jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát. A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán.

 

Decrease font size Default font size Increase font size