ORFK: egész napos sebességellenőrzés

Nyomtatás

Egész napos sebességellenőrzéssel próbálják kiszűrni a gyorshajtókat április 19-én (szerdán) 6 órától másnap 6 óráig egy évek óta ismétlődő európai akció, az úgynevezett Speedmarathon keretében – közölte az ORFK.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezésére indult kampány kedvező tapasztalatai nyomán a magyar rendőrség ismét részt vesz az egész Európát érintő akcióban. Az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása - írják a police.hu oldalon.

A dokumentált jogsértések esetében intézkedni fognak a rendőrök. 

Az ellenőrzés ideje alatt valamennyi úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzési pontot – vagyis mindegyik fix telepítésű és mobil modern traffipaxot – használni fognak. A változtatható elhelyezésű műszerek számára több ellenőrzési helyet is kijelölnek.

A tavaly áprilisi hasonló akció keretében 857 helyszínen ellenőrizték a járművek sebességét, és 3741 gyorshajtót bírságoltak meg. Ez a 2015-ös akcióhoz képest 25 százalékos csökkenést jelentett, ugyanis akkor még mintegy 5000 gyorshajtót büntettek. A 2015-ös összeurópai akció során a legtöbb gyorshajtót, 11 ezret a 80 milliós lakosú Németországban, a második legtöbbet 5,5 ezret a 60 milliós Olaszországban mérték, a harmadik lett a tízmilliós lakosságú Magyarország 5 ezerrel.

Tavaly Kiss Csaba, az ORFK autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője elmondta: a halálos balesetek legfőbb oka évek óta a gyorshajtás.

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size