Január elsején megkezdi működését az Érdi Járásbíróság

Nyomtatás

Az Érdi Járásbíróság egyelőre ideiglenes épületben nyitja meg kapuit, a Felső utca 43. szám alatt – a szakorvosi rendelő szomszédságában –, ahonnan várhatóan 2020  elején költözhet majd át új épületébe, a Szabadság térre – hangzott el Borbély Attila bíró tájékoztatójában, melyet Érden a közgyűlés december 20-i ülésén tartott.

A bíróság engedélyezett létszáma egy elnök, egy elnökhelyettes, hat büntető bíró és tíz polgári bíró. A szabálysértési és végrehajtási ügyek intézését bírósági titkárok végzi majd, a bírák tevékenységét megfelelő létszámú igazságügyi alkalmazott segíti.

A bíróság ügyforgalma várhatóan jelentős lesz: január elsejét követően várhatóan havi 100-150 polgári, 15-20 büntető és 30-40 szabálysértési ügy érkezik majd. Az Érdi Járásbíróság megbízott elnöke dr. Liziczay Sándor lesz.

A működés megkezdése mellett párhuzamosan folyik az új épület kialakítása. Az Érdi Járásbíróság várhatóan 2020 elején költözhető át az új és végleges épületébe. Ebben 11 tárgyalóterem lesz, ehhez 18 bírói dolgozószoba, ügyfélcentrum és kiszolgáló helyiségek tartoznak majd (elnöki iroda, könyvtár, egyéb dolgozószobák, fogda). Összességében a bíróság 3530 négyzetméter hasznos alapterületen működik majd, ezzel az érdi lesz Pest megye legnagyobb járásbírósága.

Míg az új bíróság meg nem épül a Szabadság téren, ideiglenes helyszínen, a Felső utcában fogadják az ügyfeleket. Itt öt tárgyalótermet, nyolc dolgozószobát és egy ügyfélközpontot alakítottak ki. A bíróság egy polgári és egy büntető bíróval kezdi majd meg a működését, és fokozatosan töltik majd fel a maximális (18 fős) létszámot.

A 2019. január elsejét követően indított polgári perek esetén a keresetlevelet már az Érdi Járásbíróságnak kell benyújtani, a már folyamatban lévő ügyek azonban ott folynak tovább, ahol azokat megindították.

A  bíróság illetékességi területe igazodik a járás településeihez, azaz az Érdi Járásbírósághoz tartozik Érd, Diósd, Tárnok, Százhalombatta, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor. Ennek megfelelően módosul a Budaörsi és a Budakörnyéki Járásbíróság illetékességi területe is. Igy a Budaörsi Járásbíróság Budaörs, Herceghalom, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Tök, Telki, Zsámbék, míg a Budakörnyéki Járásbíróság Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár, Tinnye, Üröm, Pilisszántó illetékességi területen jár el.

 Az Érdi Járásbíróság elérhetőségei:
2030 Érd, Felső u. 43.
Tel.: 06-23/585-900
Fax: 06-23/232-238

Forrás: erdmost.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size