Fejlesztések a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben

Nyomtatás

A 2017-es költségvetési évben 40 milliárd forintot különített el a kormány a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: ebből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. E források mellett 16 budapesti és főváros környéki szakrendelő, ezen belül 2 városi kórház járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, illetve kialakítására 42,6 milliárd forintot fordítanak. Jelentős lépések előtt áll a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, amely idén több mint 800 millió forintot fordíthat fejlesztésre – hangzott el egyebek mellett azon a Törökbálinton tartott sajtótájékoztatón, melyen Aradszki András, a körzet országgyűlési képviselője, energiaügyekért felelős államtitkár és  Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt az egészségügyi fejlesztésekről.

A  Törökbálinti Tüdőgyógyintézet az Egészséges Budapest Program keretében kormányhatározattal már elfogadott forrásaiból közel 416 millió forintot fordíthat az intézmény az orvosi műszer ellátottság javítására, köztük egy új CT-készülék beszerzésére és informatikai fejlesztésekre. A kórház az új CT-készülékkel a budaörsi és a törökbálinti betegek CT-ellátását is vállalja, amellyel a kistérségek együttműködése is erősödik. Emellett kardiológiai ultrahangkészüléket, mobil ultrahangkészüléket, alvásdiagnosztikai készülékeket, kemoterápiás kezelőszékeket, pletizmográfot (mely a tüdőben lévő levegő térfogatát méri), légúti flexibilis endoszkópokat (bronchoscope), kórtermi ágyakat és bútorzatot is beszerezhetnek a fejlesztési forrásból. Az intézet emellett 50 millió forintból elkészítheti az említett mintegy 1,5 milliárdos fejlesztés terveit is, amelynek elkészülte 2020 nyarára tehető.

Antal Gabriella, a 310 ágyas Törökbálinti Tüdőgyógyintézet igazgatója ismertetése szerint az intézmény 40 orvosa, 270 fős személyzete évi 10 ezer beteg ellátásáról gondoskodik. A 800 millió forintos saját forrásból megépülő új részlegben kap helyet a sok korszerű műszer között az a CT-berendezés, amely a diagnosztikát javíthatja.

Forrás: az erdmost.hu nyomán

 

Decrease font size Default font size Increase font size