Szakmák éjszakája Érden

Nyomtatás

Második alkalommal rendezik meg a szakképzési centrumok, illetve a szakképző iskolák a Szakmák éjszakáját: április 21-én bepillantást engednek a műhelyek világába, a különböző szakmák rejtelmeibe.

A Kós Károly Szakképző Iskola tanári kara és 10–11. osztályos diákjai is többféle bemutatóval, eseménnyel készülnek az éjszakai rendezvényre; az időpont miatt el tudnak jönni a napközben dolgozó szülők, illetve tanuló általános iskolások is.

– A kezdeményezés célja, hogy a szakmák megismerése és választása könnyebb legyen – hangsúlyozta Dózsa Lajos igazgató, hozzátéve: a rendezvény nemcsak a hatodik-hetedikes diákoknak, hanem a már végzettséggel rendelkező, de nehezen elhelyezkedni tudó fiatal felnőtteknek kínál lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljenek egyes szakmákhoz.

A Kós iskolában este hattól éjjel fél tízig tízféle programban vehetnek részt az érdeklődők.

– A legkeresettebb hiányszakma a villanyszerelő, a bemutató a tanműhelyben zajlik majd. Az irodai titkár gyakorlaton információs dokumentum szerkesztésével, laminálásával és spirálozásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A cukrászoknál az ezerarcú marcipán lesz a középpontban, míg a pincérektől az elfelejtett angol felszolgálási stílust tanulhatjuk meg. A Bocuse d’or szakácsverseny házi fordulóját is ekkor tartjuk. Tanboltunkban eladó gyakorlat zajlik majd, és lesz több tanműhelyi bemutatkozó foglalkozás is: karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, autószerelő. Iskolánkban szeptemberben újra indul a gépi forgácsoló és szerszámkészítő szakma. Az érdeklődők megtudhatják, hogy a gépi forgácsolás és szerszámkészítés főleg számítógépen zajló tervezést jelent, nem pedig nyakig olajos, fémforgácsokkal teli műhelyben dolgoznak a diákok – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: e hiányszakmák egyre népszerűbbek a fiatalok körében; az új osztály szeptemberben maximális létszámmal indul majd.

– Fontos tudni, hogy a hiányszakmákban tanulók már kilencedikben tanulmányi ösztöndíjban részesülnek, függetlenül a tanulmányi eredménytől. Aki ezeket választja, nemcsak kurrens szakmára tesz szert, hanem anyagi támogatást is kap – húzta alá az igazgató.

A közszolgálati ügyintéző szakma is bemutatkozik ezen az éjszakán; a bemutatóban a rendvédelmi szervek szakemberei is részt vesznek majd.

A Szakmák éjszakájára több iskolai osztályt várnak, de természetesen egyéni látogatókat is szívesen látnak a Kós iskola tanárai, diákjai. Előzetes regisztráció nem szükséges; a rendezvény ingyenesen látogatható.

(Forrás: Érdi Újság)

 

Decrease font size Default font size Increase font size