Nem lehet elég korán kezdeni

Nyomtatás

Iskolánk fennállása óta kiemelt feladatként kezeli kisdiákjai környezeti nevelését. A tanév során több olyan programunk van, amelyek tanórán kívüli tevékenységekkel alapozzák meg a környezettudatos szemléletet, magatartást.

2015 szeptemberében megpályáztuk az ÖKOISKOLA címet. Ebben egyrészt eddigi ilyen irányú tevékenységünket kellett bemutatni, másrészt újabb, fejlesztést jelentő célokat kitűzni. A cím elnyeréséhez minimum 60 pontra volt szükség. Mi 99 pontot teljesítettünk. Ez azt jelzi, jó úton járunk, ám azt nem, hogy mostantól ölbe tett kézzel ülhetünk. Sőt, az ökoiskolai rang további feladatokkal jár, a pedagógusoknak több munkát, a tanulóknak viszont további színes programokat jelent. A megtisztelő cím három évre szól, majd ismételten pályázni kell rá. A harmadik sikeres pályázattal érdemelhető ki az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA cím.  Hosszabb távon ezt szeretnénk elérni.

Január közepén levelet kaptunk az érdi KLIK-től. Ebben arról tájékoztattak, hogy az Ö.T.H.É.T. (Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért) Egyesület zenés környezetvédelmi foglalkozásával felkeresi a térségbe tartozó óvodákat, iskolákat. A program a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával jött létre.

Így jutott el hozzánk Pusztazámorra Pingvin Pityu. A gyerekeket interaktív zenés műsor keretén belül tanította a szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás fontosságára. Jó volt látni, hogy a felmerült témák nem ismeretlenek a kicsiknek. A remek szórakozás mellett komoly tanulsággal gazdagodtak: egy kisgyermek is tehet környezetünk, bolygónk megóvásáért.

Persze a szelektív hulladékgyűjtésre más módon is sort kerítünk. A korábbiakhoz hasonlóan évente kétszer, tavasszal és ősszel papírt gyűjtünk. Az iskolában folyamatosan lehet elhelyezni a használt elemeket a bejáratnál lévő edénybe, de átvesszük az egyéb elektronikai kütyüket: mobiltelefonokat,  akkujaikat, rossz tableteket stb.

Mészáros Ildikó

 

Decrease font size Default font size Increase font size