Jó tanácsok időseknek

Nyomtatás

Minden év október elsején bolygónk országaiban rendezvényekkel ünneplik meg az idősek világnapját. Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapja programsorozatát október elsején, azóta minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ számos országaiban, többek között hazánkban is. Az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra. Földünkön jelenleg körülbelül 600 millió idős él, és a következő két évtizedben várhatóan megduplázódik a számuk.

Magyarországon az emberek 20 százaléka, azaz mintegy kétmillió fő időskorú (60 év feletti). Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat. Sokan közülük ráadásul teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek.

A mindennapi tennivalók mellett sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla, törődéssel tartozunk az idősek felé, pedig a figyelem kijárna mindennap, és nem is csak családi szinten. Az idős embereket tisztelnünk kell! Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak érzését, hogy értékeljük őket.

Igyekezzünk odafigyelni idős társainkra, törekedjünk megóvni őket a lehetséges kereteken belül. Ehhez fogadják meg tanácsainkat:

- Mindenképpen gondoskodjanak az időskorú otthonának biztonságáról. Amennyiben lehetősége van arra, hogy korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet, azt feltétlenül tegye meg. Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint kedvező áron is hozzáférhető hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását.

- Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre. Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg.

- Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket ne engedjen be otthonába.

- Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz-, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát. Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert önhöz.

- Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg. Az igazolvány felmutatása kötelező.

- A pénzváltásra vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Nagy valószínűséggel hamis pénzzel fizetnének, vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és értékeiket akarják felkutatni, illetve eltulajdonítani.

- Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be. Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül. A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.  A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz.

- Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival. Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira. Ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget.

- Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden esetben tartsa maga előtt. Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el.

- Az ATM-automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően. Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható, kísérje el önt valamelyik hozzátartozója. PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll ön mellett senki!  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába.

Vigyázzon értékeire, ne adjon esélyt a tolvajoknak! Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

Decrease font size Default font size Increase font size