"Esések Iskolája"

Nyomtatás

 


esesek iskolaja1Mindennapi életünket életkortól, egészségi állapottól függetlenül végigkísérik a kisebb-nagyobb balesetek. Előfordulhat, hogy megcsúszunk, megbotlunk, elveszítjük az egyensúlyunkat és elesünk. Az esés következménye lehet egy kisebb vagy nagyobb sérülés is. Csak a szerencsén múlik az, hogy milyen súlyosan sérülünk meg, kivéve akkor, ha jól tudunk esni. Így, elolvasva bizony furcsának tűnik, hogy meg lehet tanulni esni. Pedig ez így van.

Dobrotka Béla judoedző és szakembergárdája azt mutatja meg, hogyan kell a fejet, kezet, testet jól tartani akkor, amikor elesünk, így megtanulhatjuk megvédeni a belső szerveiket, megelőzhetők a csonttörések, ficamok, rándulások. Mindenki számára hasznos ez a tudás, az óvodásoknak, iskolásoknak sportolóknak, mozgássérülteknek és az időseknek egyaránt. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy nemcsak hasznos, hanem életmentő is lehet, hiszen hazánkban évente 2000 idős ember és 60 diák hal meg annak következtében, hogy szerencsétlenül esik el.

A pusztazámori általános iskolában megszervezett nyári tábor ideje alatt két alkalommal személyre szabott foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. A tanfolyam keretében több, a mindennapi életben hasznos esésfajtát sajátíthattak el. Ezáltal rendszeres gyakorlással reflexszerűen tudnak reagálni a váratlan helyzetekre, bármely irányba történő egyensúlyvesztésnél nagy biztonsággal képesek lesznek jól esni.

Az „Esések Iskolája” egészségvédő és testiépség-megóvó szerepe, balesetmegelőző programja egyedülálló a világon. Nem önálló sport, de a sajátos mozgáskottájának köszönhetően javítja az általános erőnlétet, biztonságérzetet ad és növeli az önbizalmat. Más élethelyzetekben is bátorságot ad, rendezettebbé teszi a mozgást. Ugyan a gyerekek folytatják a legaktívabb életet, de a baj elkerülését megtanulhatja mindenki, akinek fontos a testi épsége.

Köszönjük az Esések Iskolája, az Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola Pusztazámori Tagintézménye, illetve Pátrovics Benedek polgármester úr támogatását.

esesek iskolaja2

Találkozunk jövőre:
Oravecz Sándor

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size