Jó tanácsok kánikula idejére

Nyomtatás

Az előrejelzések szerint augusztusban ismét jön a kánikula, holott még alig lélegeztünk fel a csaknem az egész júliust uraló hőségből. A 25 Celsius-fok feletti napi átlaghőmérséklet emberi testre gyakorolt hatásával több kutatóintézet és maga az orvosmeteorológia – mint viszonylag újnak számító tudományág – is foglalkozik. A hazánkban 2006 óta működő hőségriasztási rendszer szakmai felügyeletét ellátó Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) folyamatosan értékelve a hőségnek, a hőhullámoknak tulajdonítható többlethalálozás alakulását, az utóbbi három évben arra a következtetésre jutott, hogy a júniusban jelentkező első hőhullámok halálozásra gyakorolt hatása még a hőségriasztás küszöbértéke (25°C) alatti átlaghőmérsékletek esetén is jelentős mértékű. Érdemes tehát ismernünk és betartanunk a kánikulával kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Általános tudnivalók

Kánikulai napokon a különösen forró, dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. Csökkentse a fizikai munkavégzést. Ne a legmelegebb órákra időzítse a bevásárlást. Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást. Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett.

Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodását a kora reggeli (6–10 óráig) és esti órákra (18–22 óráig). Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is.

Lehetőleg éjjel szellőztessen.

Étkezési tanácsok

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványanyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nem csak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezetből.

Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélében és gyümölcsben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket).

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjon a forró napokon. Mezítláb cipőben járni kényelmes, de lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzen a cipőbe frottírból készült talpbetétet.

Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztesse. A babák sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínálja őket tiszta vízzel, vagy pici sót tartalmazó, citromos teával a szoptatás után. Sose hagyja a gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60 oC-ra melegszik fel az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kaphatnak.

Orvosi tanácsok

A test normális körülmények között az izzadás által hűl le. Nagyon nagy hőségben elveszíthetjük ezt a képességünket, mert ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére:A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be bőrét. Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

Utazási, közlekedési tanácsok

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. Hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Sokan nem számolnak azzal, hogy főleg az idősek, hogy a nagy meleg az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek indulatosak.

A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tartani. A gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtőtáskában – megfelelő mennyiségű folyadékot. A járművezetők a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekeinek légnyomását.

Tanácsok strandoláshoz

A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el a leginkább. De a felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat. Napozás után testét zuhanyozással vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen vízbe. Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, szeszesital vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban.

Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónakot, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el.

 (A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye alapján)

Cs. K.

Decrease font size Default font size Increase font size