Bírságolható, aki nem irtja ki a parlagfüvet

Nyomtatás

A parlagfű elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a földhasználók, földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, ellenőrizzék és tegyék rendbe területeiket.

A tárca felhívásában arra is figyelmeztet, hogy a védekezési kötelezettség elmulasztását az illetékes hatóság 15 ezer és 5 millió forint közötti növényvédelmi bírsággal sújthatja.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználónak, földtulajdonosnak június 30-áig kell a parlagfű-mentesítést elvégeznie, megakadályozva a virágbimbók kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania – emlékeztet az FM.

A parlagfű jelenleg is csírázik az országban. A növények fejlettsége eltérő, a legfejlettebb növények jelenleg 30-35 centiméteresek – közölte a tárca.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Ezért az FM azt javasolja, hogy ha kérdésük van, forduljanak a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereihez, vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

MTI

Decrease font size Default font size Increase font size