Jó tanácsok az időskorúak védelméért

Nyomtatás

Időskorú hozzátartozóink gyakran velünk egy háztartásban, ám sokszor tőlünk kissé elszeparáltan élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük vagy pusztán figyelmetlenségük miatt fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen egyre gyakrabban szemelik ki őket könnyű prédaként a bűnelkövetők.

A kevesebb családtaggal bíró, magányos időskorúak sokszor gyanútlanul engedik be a hozzájuk becsöngető idegent, aki rosszullétre panaszkodik, telefonálni szeretne a beteg hozzátartozójának, segítséget vagy csak egy pohár vizet kér. A segítőkészségért cserébe az ismeretlen távozáskor ékszert, készpénzt, pénztárcát vagy más, könnyen elmozdítható értéktárgyat is magával vihet.

Rendszeresen fordul elő, hogy a bűnözők magukat a gáz-, víz- vagy elektromos művek, különféle hivatalok, a rendőrség képviselőinek állítják be, esetleg az eredetihez hasonló formaruhát is viselnek. Amennyiben valamilyen indokkal (víz-, gáz-, villanyóra-leolvasás, -ellenőrzés) kísérelnek meg bemenni az ingatlanba, lakóhelyiségbe, nyugodtan kérjük el az igazolványukat és a közműszámlán található hivatalos elérhetőségen érdeklődjünk utána a dolgoknak: küldtek-e a hivatkozott szervezetek, milyen indokkal, mikor, mely személyeket? Ne hagyjuk magunkat siettetni! Ne vegyük át az illetőtől a telefont, aki azzal ámít, hogy beszéljünk a főnökével, ha neki nem hiszünk, hiszen az egész egy jól megszervezett átverés lehet!

Sem a közművek, sem a közhivatalok, sem a rendőrség nem megy házhoz pénzt behajtani!

Bármilyen gyanús körülmény esetén jegyezzük fel nevüket, elérhetőségüket és egyeztessünk másik időpontot, amikor valamely rokonunk, barátunk is ott tartózkodik velünk! Az óvatosság nem szégyen!

Gyakran kísérelnek meg az ismeretlenek bejutni az ingatlanba, illetve pénzt kicsalni valamely nem otthon tartózkodó hozzátartozóra hivatkozva. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, elszigetelt időseknél alkalmazzák. A „barátok” általában a rokon megbízásából vagy annak megsegítésére kérnek kölcsön egy kitalált történetet előadva. Sokszor néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni. Ellenőrzésként hívjuk fel saját telefonkészülékünkön a hivatkozott személyt!

A fentieken kívül a téli időszakban az ismeretlen faárusok, a húsvéti időszakban a becsöngető locsolkodók okozhatnak komoly anyagi károkat. Amennyiben nem visznek magukkal első „látogatásuk” alkalmával értékeket, a látogatás egy későbbi, komolyabb bűncselekmény előkészítése is lehet. Ne beszéljünk idegeneknek nyugdíjunkról, annak átvételi részleteiről, napi rutinunkról, hiszen ezen információk birtokában az ártó szándékú személyek pontosan fel tudják térképezni mikor és kikkel leszünk otthon, mikor és hogyan vesszük fel a nyugdíjunkat, mikor tudnak zavartalanul betörni, a legkisebb kockázattal kárt okozni nekünk!

Ha ismeretlen, gyanús autót, személyeket lát a környéken, jegyezze fel a gépjármű rendszámát vagy típusát, a személyek ismertetőjelét, ne féljen felvenni a kapcsolatot a rendőrséggel.

Rendőrség: 107 vagy 112

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459; 06-30-621-2596; 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

Érdi Rendőrkapitányság

 

Decrease font size Default font size Increase font size