Sokat tehetünk a bűncselekmények megelőzéséért

Nyomtatás

Az Érdi Rendőrkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a helyi szervezetek közreműködésével összehangolt, célzott kampányt indít, melynek célja: értékeink fokozott védelme az állampolgárok bevonásával. A helyi sajtóban közreadott figyelemkeltő felhívások megjelentetésével, a helyi polgárőrséggel tartott összehangolt akciókkal igyekeznek a rend őrei eredményes bűnmegelőzési és vagyonvédelmi tanácsokkal ellátni a lakosságot. Az akcióhoz médiapartnerként a Zámori Hírek és a Pusztazámor Online (www.pusztazamor.hu) is csatlakozik.

Felfokozott életvitelt folytatunk. Gyorsétkezde, speed-fitness, online vásárlás. Gyakran nehezen megkeresett vagyonunk védelmét is csak sebtiben látjuk el. Igyekszünk mindent a magunk javára optimalizálni, ám elfeledkezünk arról, hogy ezzel az elkövetőknek is táptalajt nyújtunk a bűncselekmények elkövetéséhez. A pótkulcs leggyakoribb „elrejtési” helyei között szerepel a bejárati ajtóhoz közeli kaspó, virágedény mögött-alatt, a lábtörlő alatt, ajtókeret felett vagy az egyik cipőben. Amennyiben Ön is ezen helyek valamelyikében tartja a bejárati ajtó kulcsát, javasoljuk, hogy biztonságosabb helyet keressen neki!

Gyermekeinket, idősebb, magatehetetlen hozzátartozóinkat onnantól kezdve nyomon szeretnénk követni, hogy kiléptek az ajtónkon, ezért kapnak mobiltelefont. Ne feledjük el, hogy nagyon gyakran indokolatlanul is elővesszük a készüléket, hogy ellenőrizzük, volt-e nem fogadott hívás vagy kaptunk-e üzenetet. Ne vegyük elő készülékünket zsúfolt helyen, idegenek között, mert bármikor kiránthatják azt a kezünkből! Igyekezzünk kerülni a drága, értékes készülékeket, hacsak nincs rá feltétlenül szükség! Sose tudhatjuk, kinek tetszik meg telefonunk, ezért csak akkor vegyük elő tömegközlekedési eszközön, nyilvános helyen, ha feltétlenül muszáj!

A mobiltelefonok, közösségi portálok elterjedésével akaratunkon kívül is rengeteg információt szolgáltatunk a szakosodott bűnözőknek. A lakásunkról, értékeinkről, utazásainkról nyilvánosan közölt fényképek pontos információt szolgáltathatnak arról, hogy hol lakunk, mit hol tartunk, mikor nem leszünk otthon, így egyenesen térképként szolgálhatnak a bűnözőknek! Biztonsági eszközök (rács, lakat, riasztó, szomszéd) igénybevételével sokat tehetünk a bűncselekmények megelőzéséért.

Ne feledjék:  legtöbb betörés a nappali órákban, 2–5 perc alatt történik!

Ha elmegyünk otthonról:

– zárjuk be az ajtókat, ablakokat, kapukat

– hagyjunk égve egy kislámpát

– kérjük meg barátunkat, megbízható szomszédunkat lakóingatlanunk ellenőrzésére

– hosszabb távollét esetén gondoskodjunk a postaláda ürítéséről

– kérjük meg szomszédunkat, hogy figyeljen a gyanús körülményekre!

Apró praktikákkal megelőzhetőek a betörések, lopások!

A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) a polgárőrséggel közösen, a lakótelepi és a családi házas övezetben az ingatlanok védelme érdekében szervezett állampolgári összefogás. A program lényegi eleme a saját és szomszédjaink portájának szemmel tartása. Napjainkban a kisvárosi, falusi környezetben kiemelt szerepet játszhatnak a vagyonvédelemben a gyakran otthon tartózkodó nyugdíjasok, kismamák, egyéb okból otthon maradók, akik észlelik a napközbeni „gyanús” személyeket, gépjárműveket, eseményeket.

Ha ismeretlen autót, személyeket lát többször elhaladni az utcában, ne féljen felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat!

Ingyenesen hívható telefonszámaink: 107, 112

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459, 06-30-621-2596, 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

 

Decrease font size Default font size Increase font size