Pest megyei díjak – 2011

Nyomtatás

 

Akik a legtöbbet tettek a környezetvédelemért

Az Érdi Környezetvédő Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 22. számú börzsönyi csoportja, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület alelnöke, valamint az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója kapja idén a Pest Megye Környezetvédelméért Díjat.

Az elismerést azoknak a szervezeteknek, illetve személyeknek ítélik oda, akik a megye környezetének megóvása, fejlesztése, a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében, kiemelkedő munkát végeznek. Települési önkormányzatok, magánszemélyek, társadalmi szervezetek, civil szervezetek, valamint helyi egyesületek tehetnek javaslatot arra, hogy kik érdemesek a díjra.

A Pest Megye Környezetvédelméért Díjat idén két magánszemély, illetve két közösség veheti át decemberben a megyenapi ünnepségen.

Illegális szemétlerakók felszámolása, kerekasztal-beszélgetések megszervezése, önkormányzati stratégiai dokumentumok szakmai véleményezése fűződik az Érdi Környezetvédő Egyesület nevéhez.

A Börzsöny hegység, a Dunakanyar, az Ipoly völgye, a Váci síkság és részben a Cserhátalja a működési területe a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 22. számú börzsönyi csoportjának. Az egyesület természetvédelmi táborok, hulladékgyűjtési akciók megszervezése mellett a veszélyeztetett állat- és növényfajok fennmaradásáért is küzd.

Környezetszennyező, illegális üzemek felszámolása, védetté nyilvánítások, fűződnek a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület alelnökének a nevéhez. Zsarnóczay István természetvédelmi, botanikai táborokat szervezése mellett előadásokat is tart. Munkája során számos országos kitüntetésben részesült már.

Több hazai és nemzetközi kitüntetéssel ismerték már el dr. Kubassek Jánost. A földrajztudós, geográfus három évtizede dolgozik természettudományos területen és 1987 óta igazgatója az érdi Magyar Földrajzi Múzeumnak. Számos szaklapban jelentek meg publikációi. 2010-től részt vesz a Nemzeti Kulturális Alapprogram Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégium munkájában.


Nagykovácsi a megye legkulturáltabb települése

Nagykovácsi és Zebegény kapja meg idén a Kulturált Települési Környezet Díjat. Nagykovácsi főterének megújításával az első helyen, míg Zebegény a Petőfi tér felújításával a második helyen végzett. Nagykovácsi idén már a Magyar Urbanisztikai Társaság elismerésében is részesült. A település fő terét "Köztér-megújítási Nívódíjjal" jutalmazták.

„Egy főépítész számára külön öröm, hogy érdemes volt felvállalni a konfliktusokat, érdemes volt a lakosság meggyőzésére, tájékoztatására annyi időt és energiát fordítni, hogy ne egy sosemvolt kisvárosias nosztalgikus közteret csináljunk, hanem a hagyományos falusias környezethez illeszkedő, megfelelő anyaghasználatú, de modern főteret” – mondta Györgyi Zoltán, a település főépítésze. Nagykovácsi Magyarország legnépesebb zsáktelepülése. A Budapesttől 15 kilométerre található nagyközségnek jelenleg közel 7000 lakosa van.

A 2010-ben készült el 180 millió forintból. Pest Megye Építészeti Nívódíj pályázatán a „Középületek” kategória győztese a gödöllői Zöld óvoda lett, második helyen a zsámbéki Tündérkert óvoda végzett, míg az Abonyi Katolikus Közösségi Ház harmadik helyezést ért el.

Pest Megye Építészeti Nívódíj pályázatán "Lakóépületek" kategóriában a szentendrei Vadász-ház bizonyult a legjobbnak.

A díjakat decemberben a megyenapi ünnepségen vehetik át a győztesek.

Nagykovácsi főtere

(Forrás: pestmegye.hu)

2011. október 3.

Decrease font size Default font size Increase font size