95 éves polgáraink köszöntése

Nyomtatás

Pusztazámor két polgára is jó egészségben élte meg a közelmúltban 95. születésnapját. Az idős embereket családjuk mellett a községünk polgármestere és alpolgármestere is köszöntötte.

Csóli Vincéné – a helyieknek Tera néni – 1919. augusztus 16-án Pusztazámoron született és azóta is itt lakik. Nyolc testvér közül a legidősebb volt, de mindnyájukat túlélte. Első férje orosz fogságban hunyt el, a másodikkal 51 éven át élt együtt. Öt gyermeke, 12 unokája és 16 dédunokája van. 60 éve él saját családi házában, 16 éve lett özvegy.

Napjai manapság változóan telnek. Nem szereti a telet, mert nem lehet a kertben ügyködni. A nyár és az ősz az ő időszaka: a varrás, a kerti munka (egyre többször annak irányítása), a baromfitartás, a télire történő befőzés.

Nagy örömmel fogadta a család által szervezett köszöntését 95. születésnapja alkalmából. Optimistán mondta, hogy a 100. születésnapját is szeretné ilyen egészségben megérni.

Földi Erzsébet (a képen jobbról a második) negyedik gyermekként, 1919. december 13-án látta meg a napvilágot Pusztazámoron. 1926-tól elemi iskolába járt, 1932-ig hat elemi osztályt végzett. Az iskola befejezése után, az otthoni mezőgazdasági munkából vette ki a részét. Időközben nyolcan lettek testvérek: Erzsébet, Teréz, Etelka, Julianna, Borbála, Éva, János és Attila.

1934-ben Budapestre került, cselédként, mai szóval élve háztartási alkalmazottként dolgozott. A háború ideje alatt ismét hazakerült. Családjával a pincében, padláson bujkálva vészelték át a borzalmakat. A háborút szerencsésen túlélve, 1950-ig ismét a cselédmunka várt rá. Amikor a faluban beindult az óvodai ellátás, visszajött szakácsnőnek.  1954 után három évig az Állami Erdészetnél, majd az Állami Szőlő és Pincegazdaságnál, az etyeki szőlőkben, mint szőlőmunkás dolgozott. Innen került a Budafoki Pincészetbe, ahol 1977-ig, egészen nyugdíjazásáig többek között palacktöltő és raktáros volt.

(A két 95 éves asszony életútjáról részletesen ír a Zámori Hírek február közepén megjelenő 2015/1. száma.)

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size