A munkáltató is fizetheti a lakáshitelt

Nyomtatás

Nem csak a banktól vagy a családtól kaphat segítséget, aki lakást szeretne vásárolni. A rengeteg adóváltozás közepette továbbra is adómentes maradt a tavaly bevezetett, munkáltató által nyújtható lakásvásárlási hitel. Az ezzel járó papírmunka azonban nem egyszerű.

Az idei adóváltozások sorából szerencsésen kimaradt a lakásvásárláshoz nyújtható munkáltatói segítség. A cégek ezt a pénzügyi hozzájárulást továbbra is adómentes cafeteria-szolgáltatásként nyújthatják a munkavállalóiknak. Igaz, az érintettek ezt a rendszert még most is túl bonyolultnak találják, mivel rengeteg adminisztrációval jár – ennek ellenére nem kell lemondania sem a főnököknek, sem a beosztottaknak erről a remek lehetőségről.

Noha ez a kereset-kiegészítési forma alig egyéves, egy nem reprezentatív felmérés tanúsága szerint már tavaly év vége felé is a vállalatok 75 százaléka felvette a cafeteria-palettájára az adó- és járulékmentesen adható, akár 5 millió forintot is elérő, lakáscélú hiteltámogatást. A legtöbb cég számára új és bonyolult feladat egy hitelszerződésről és az adott ingatlanról megállapítani, hogy megfelel-e a jogszabályi feltételeknek.

Éppen ezért ma már számos bank és úgynevezett cafeteria-tanácsadó cég nyújt segítséget a cégvezetők számára. A tanácsadók lényegében elvégeznek minden papírmunkát a munkavállalói igények felmérésétől a jogszabályok maradéktalan betartásán keresztül a törlesztések követéséig.

Azt pedig, hogy mekkora lehet a céges segítség, mi sem jelzi jobban mint az, hogy ma egy átlagos lakáshitel összege hétmillió forint, ami alig haladja meg a cégek által maximálisan nyújtható támogatás mértékét.

(forrás: otthon.com)

 

Decrease font size Default font size Increase font size