Utazási kedvezmények 2015-ben

Nyomtatás

Kiket illet utazási kedvezmény 2015 folyamán? Nagy a választék kedvezményekből a különböző szolgáltatóknál. Szükség is van rájuk, ugyanis a lakosság egyre nagyobb hányada küzd napi megélhetési problémákkal, ami azt is jelenti, hogy a család utazási költségeit önerőből sokan nem tudnák kigazdálkodni.

Gondoljunk itt elsősorban azokra a családokra, ahol 2-3 vagy akár több gyermek is jár iskolába, és a szülők is tömegközlekedési eszközzel jutnak el a munkahelyükre, vagy intézik napi feladataikat. Nem titok, hogy a bliccelők száma folyamatosan nagyon magas, amely nem kevés bevétel kiesést okoz a közlekedési vállalatoknak. Tehát, nem kérdéses, hogy az utazási kedvezmény 2015-ben is fontos szerephez fog jutni. Az utazási kedvezmények különféle jogcímeken  és korosztályonként vehetők igénybe.

A gyermekek a MÁV vonalakon 6 éves koruk betöltéséig ingyen utazhatnak, majd 6 éves koruk betöltése után, 14 éves koruk eléréséig jegyvásárlás esetén 50 % kedvezmény kapnak. Amennyiben tanulói bérletet vásárolnak, akkor a kedvezmény mértéke 90 %. Azok a felnőttek, akik levelező tagozaton tanulnak, azok a lakóhelyük, és az iskola közötti útvonalra 50 % kedvezménnyel juthatnak jegyhez. Ők bérlet vásárlása esetén nem kapnak kedvezményt.

A 26 év alatti fiatalok minden péntektől, vasárnapig 33 % kedvezménnyel válthatnak jegyet. A 65 év alatti nyugdíjasok évente 12 alkalommal 50 %-os, és évente 2 alkalommal 90 %-os kedvezményt vehetnek igénybe jegyvásárlásnál. A 65 év feletti nyugdíjasok ingyenesen utazhatnak továbbra is. A közszférában dolgozók 50 %-os kedvezményben részesülhetnek. Külön kedvezmények járnak a különböző csoportoknak, a menekülteknek, a családok, a képzésben részvevő munkanélkülieknek, a START-kártyásoknak, a fogyatékosoknak és azoknak a munkavállalóknak, akiknek a munkáltató térítést ad. A MÁV több mint 30 féle kedvezménnyel áll az utasok rendelkezésére 2015-ben is.

A távolsági buszokon (VOLÁN társaságok), hasonló utazási kedvezményekkel találkozhatunk, mint a vasútnál. A gyermekek 6 éves korig ingyen utazhatnak. A tanulók, illetve a 6 évesnél idősebb gyermekek jegyvásárlás esetén nem kapnak kedvezményt, helyi tanulói bérlet vásárlása esetén azonban igen. A 65 év alatti nyugdíjasok helyi nyugdíjas bérlet vásárlása esetén kapnak kedvezményt.

A 65 év felettiek ingyen utazhatnak minden vonalon. A rokkantak, illetve a szociális segélyben részesülők, helyi nyugdíjas bérletet vásárolhatnak, az azzal járó kedvezmény igénybe vételével. Ingyenesen utazhatnak a tartósan fogyatékosok, például a vakok  és siketek.

Természetesen a különféle helyi szinten működő, illetve szolgáltató társaságoknál is igénybe lehet venni, a fentekhez hasonló kedvezményeket.

(forrás: blogolod.com, Localinfo)

 

Decrease font size Default font size Increase font size