Szüret Pusztazámoron

Nyomtatás

Pusztazámoron évről évre megrendezzük a hagyományos Szüreti felvonulást és bált. Az idei, immár tizenhatodik alkalommal megtartott mulatságra már délelőtt megérkezett a kisvonat, a gyerekek nagy örömére. A felvonulás célja a hagyományok ápolása mellett a közösségépítés, valamint látványosság nyújtása legfőképpen a gyerekek, illetve a vendégek és a helyiek részére.

A község utcáin ebéd után a szüreti felvonulás játszotta a főszerepet. A Koroda Kertben megtartott főpróba után induló vidám menetet a település minden pontján kíváncsian szemlélték a helyiek. A felvonulók között elől a lovas huszárok, majd a fogatok és a kisvonat közlekedett, melyet a szülők kocsisora követett. Az első fogaton ültek a szüreti tisztségviselők, Gáspár Pál Szilveszter és Márvány Judit, akik a bírót és bírónét személyesítették meg, és néhány csőszlány. A másik fogaton foglaltak helyet a zenészek, akik jó muzsikával szórakoztatták az utca népét. A rendezvény látogatóinak érdemes volt szemügyre venniük a magyaros viseletben tovahaladó szép zámori lányokat, akik integettek az arra járóknak. A kisvonat utasai sem voltak akárkik, ott ültek a szüret maskarásai, a Naplemente Nyugdíjasklub tagjai, valamint iskolánk kis színészei, a negyedik osztály tanulói.

A felvonulókat mindenhol szeretettel fogadták és bőségesen megvendégelték.

Minden egyes megállónál szót kért a kisbíró megszemélyesítője, Hortobágyi Norbert 4. osztályos kisdiák. Vidám szavakkal így köszöntötte az egybegyűlteket:

„Adatik tudtára kicsinek és nagynak,

kinek van még füle , kikiáltom annak.

Szóljunk gyorsan sógornak, komának,

eljött az ideje a szüreti bálnak.

Itt mulat a falu apraja és nagyja,

búját és bánatát mind otthon hagyja!

Bor folyik a csapból, ihatja, ki bírja,

részegségért ki-ki csak magát okolhatja!”

Az első állomáson, a Barcza és a Kereszt utca sarkán hatalmas tömeg várta az érkezőket. A sok finomság mellől nehezen kerekedett fel a menet, pedig még több megálló is várt rájuk. A Bartók utcában a lelkes csapatnak végül még a polgármestert is sikerült táncba hívni. Eközben senki sem maradhatott se szomjas, se éhes, mert a bíró és bíróné borral, pogácsával kínálta a nézőket és a fellépőket.  A bemutatók után a résztvevők ismét kocsikra szálltak, így indultak tovább a szüreti felvonulás következő megállójához, a Miska presszó elé. Az előző évekhez hasonlóan itt is terített asztallal várták a menetet a presszó tulajdonosai, az Orosz család tagjai. A fellépők műsorral, a csikósok karikás bemutatóval honorálták a vendégséget. Egyre jobb hangulatban haladt tovább a menet, míg elérkeztünk az utolsó megállóhelyhez a Levente térre. Itt a legkisebbek érdemeltek ki hatalmas tapsot táncukkal és műsorukkal, de előbb, megrohamozva a gazdagon terített asztalt, jó étvággyal elfogyasztották a nekik szánt finomságokat.

A nap végére a menet visszaérkezett a Koroda Kertbe, ahol elköszöntek a lovasoktól, a kocsisoktól, és kis pihenő után a tornateremben kezdetét vette a szüreti bál, a hajnalig tartó zenés-táncos mulatság. A csőszlányok, valamint a bíró-bíróné tánca nyitotta meg a bált. Nagy sikert arattak a lányok a szüreti táncukkal és bíróék a csárdásukkal. Nagyon szép, kidolgozott koreográfiát láthattunk. A báli zenét a Rulett zenekar szolgáltatta, a résztvevők nagy megelégedésére.

Szeretnék köszönetet mondani a megállókban rendezett vendégségért mindenkinek, aki hozzájárult, aki jelenlétével megtisztelte felvonulást, illetve a bált. Köszönjük, hogy eljöttek, részt vettek e fergeteges rendezvényen. Köszönjük a Pusztazámor Községért Közalapítvány Kuratóriumának, hogy anyagi támogatásukkal ismét sikerült megrendezni ezt a fantasztikus programot.

Kiss Ágnes szervező

Decrease font size Default font size Increase font size