Bővül a védőoltással megelőzhető betegségek köre

Nyomtatás

Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban is kiváló.

Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program 2014-es változása tovább bővíti azon védőoltással megelőzhető betegségek körét, amelyekkel szemben a védelmet nyújtó oltóanyagokat az állam biztosítja, így védve gyermekeink egészségét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22–26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt. Az Európai Védőoltási Hét kiváló alkalom arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát. Jelenleg a világon évente 2-3 millió haláleset hárítható el immunizációval, de minden 5-ik gyermekből 1 még mindig nem kapja meg a megfelelő védőoltást. Európában évente 10,7 millió újszülöttből 650 000 gyermek nem kapja meg 1 éves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát. A WHO Európai Régiójában kanyaró- és rubeolajárványok zajlanak – ez a valóság!

Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyarómegbetegedést diagnosztizáltak, rubeola esetében pedig ez a szám nulla!

Az Európai Védőoltási Hét az idén arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészség egész életenát tartó megőrzésében a védőoltásoknak kiemelt szerepük van. Nem csak arra kell emlékeztetni a szülőket, hogy oltassák be gyermeküket, hanem arra is, hogy mennyire fontos az élet során a védőoltással megelőzhető betegségek esetében az egyéni védelem fenntartása.

- A csecsemők és a kisgyermekek esetében az életkorhoz kötött védőoltások rendkívül fontosak. Aggasztó látni, hogy védőoltással megelőzhető betegségek miatt még ma is alakulnak ki járványok Európában.

- A serdülőkor az az életszakasz, amikor kezd kialakulni, tudatosulni az egyén felelősségvállalása saját védelme érdekében. Ebben az életkorban kérhető például a HPV elleni védőoltás.

- Felnőttkorban a szülők hoznak felelős döntéseket gyermekük védőoltásaival kapcsolatban. Emellett például a nemzetközi utazásokat megelőzően lehet szükség számos védőoltásra, illetve emlékeztető oltásra.

- Idősebb korban a védőoltásokkal megelőzhető betegségek közül sok súlyos következményekkel járhat. Ilyen például az influenza. A WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.

Magyarországon 2014-ben tovább bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja, garantálva ezzel a teljes esélyegyenlőséget a gyermekek számára. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára.

 

Decrease font size Default font size Increase font size