Kedvezményes hitellehetőség kisvállalkozásoknak

Nyomtatás

Fejlesztésre, eszközbeszerzésre, illetve devizában felvett hitel kiváltására lehet felhasználni a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelporgramjának második pillérét; a kedvezményes kamatozású hitellehetőséget 50 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások vehetnek igénybe.

A hitelt, amelynek kamatlába 2,5 százalék, kereskedelmi bankok folyósítják. További költségek nem számíthatóak fel, kivéve a hitellel kapcsolatos, harmadik személynek fizetendő költségeket (pl. ügyvédi díj, értékbecslés díja, közjegyzői, jelzálog bejegyzési díj).

A hitelösszeg minimum 3 millió, maximum 3 milliárd forint lehet. A futamidő maximum 10 év (újdonság: idén áprilistól a forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik).

A hitelt KKV-cégek vehetik fel (újdonság: idén januártól őstermelők és családi gazdálkodók is igényelhetik). Az európai uniós besorolás szerint, kisvállalkozás esetében a foglalkoztatottak létszáma nem haladja meg az 50 főt, az árbevétele a 10 millió EUR-t évente.

A hitel felvehető beruházásra, vagy korábban devizában vagy forintban felvett forgóeszköz- hitelre, illetve beruházási hitel vagy pénzügyi lízing kedvezőbbre cserélésére (újdonság: idén áprilistól faktoringot is lehet finanszírozni a hitelből, így csökkeni fog a faktoring költsége + üzleti célú ingatlanvásárlásra is felhasználható [lakóépületre nem!], beleértve a földvásárlást is).

A hitel éven belüli vagy éven túli (újdonság: idén áprilistól az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében azok 2014 vége után fennmaradó részének lehívására).

MTI

Az MNB tájékoztatója itt érhető el

Decrease font size Default font size Increase font size