Így választunk április 6-án

Nyomtatás

Kisebb parlament, egyfordulós választás, kopogtató cédula helyett ajánlóívek – számos újdonsággal találkozhattak/találkozhatnak a tavaszi országgyűlési választáson a szavazók.

A névjegyzékben szereplő szavazók február elején kaptak értesítőt arról, hogy melyik szavazókörben voksolhatnak. Már az új Országgyűlés létszámához alakítják az üléstermet a Parlamentben, 2014-től ugyanis kevesebb, 199 képviselő lesz a magyar Országgyűlés tagja. 106 képviselő jut be egyéni választókerületből, 93 pedig pártlistáról. Újdonság, hogy idén a korábbi kettő helyett csak egyfordulós lesz a választás.

Idén már a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, külhoni magyar állampolgárok is voksolhatnak majd az országos pártlistákra. A külföldön elő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok a nagykövetségeken és főkonzulátusokon voksolhatnak, a választás napján.

A szavazók a választás során az országos listát állító pártokra és az egyéni képviselő- jelöltekre voksolhatnak. Újdonság, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek – ha előzetesen felvetették magukat a névjegyzékbe – nemzetiségi listára is voksolhatnak, ők viszont pártlistára már nem.

Idén előzetes eredmény várhatóan a szavazás estéjén várható, a végleges eredményét a külképviseleteken leadott voksok miatt legkésőbb április 25-én hirdetik ki.

Még több információ a választásról a Nemzeti Választási Iroda honlapján (http://valasztas.hu/) található.

 

Decrease font size Default font size Increase font size