Előzzük meg a kéménytüzekkel kapcsolatos káreseményeket!

Nyomtatás

Megkezdődött a fűtési szezon, és ezzel egy időben sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek, naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szén-monoxid-mérgezések miatt. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne.

Pest megye kéménytűzzel kapcsolatos káresemények szempontjából Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét követően a harmadik helyen áll. Az igazgatóság idén negyvenhat kéménytűzzel kapcsolatos eseményt regisztrált, legtöbbször – huszonegy alkalommal – az érdikatasztrófavédelem hivatásos tűzoltóit riasztották, legkevesebbszer – öt esetben – a gödöllői tűzoltóegységeknek kellett vonulniuk. A ceglédi kirendeltség működési területén hétszer, a monorién kilencszer, a vácién tizenháromszor volt szükség tűzoltói beavatkozásra kéménytűz miatt. Szén-monoxid-mérgezéshez ez idáig huszonöt alkalommal riasztották a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit.

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő- és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-, fűtőberendezést használjunk, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd- és olajtüzelésű berendezés esetén félévente – ellenőriztessük. A gázkészüléket(kazán, bojler, konvektor)is évente vizsgáltassuk felül. Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, egy megfelelő eszköz életet menthet. Ezek azonban nem helyettesítik a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot!

Tanácsos kikérni szakember véleményét szag- és páraelszívó vásárlása, kandalló és minimális légáteresztő képességű nyílászárók beépítése esetén. Lehetőség szerint használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt, így biztosítható garantáltan a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezéstis(vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.). Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is, biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő-, fűtőberendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsuk el.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

 

Budapest, 2013. október                                            Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Decrease font size Default font size Increase font size