Hét szabály, amit jó tudni a határátlépés előtt

Nyomtatás
Hiba azt gondolni, hogy amióta a schengeni övezeten belül nincsenek határellenőrzések, mindenféle szabályozás nélkül utazhatunk. Igaz, a határon már nem ellenőrzik a csomagokat, de közúti ellenőrzés során, baleset vagy egy véletlen kapcsán kiderülhet, nem gondoskodtunk állatútlevélről vagy netalán túl sok pálinkát vittünk ajándékba.

Állatútlevél

- Aki a házi kedvencét magával viszi külföldi útjára, időben gondoskodjon az állatútlevél kiváltásáról, mert ennek meglétét az unión belül is bárhol ellenőrizhetik - hívta fel a figyelmet a nyári turisztikai szezon kezdetének apropóján Letenyén Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője az Magyar Távirati Iroda oldalán. - A kutya, macska vagy egyéb állat utaztatásához az illetékes állatorvos állítja ki a dokumentumot, amelyben szerepelnek az oltások is. Az állatútlevelet közúti ellenőrzéskor, de akár a gazdi szálláshelyén is elkérhetik, ennek meglétével pedig megelőzhetők a kellemetlen helyzetek.
Példaként említett egy németországi esetet, amikor a magyar kutyatulajdonos papírok nélkül vitte magával kedvencét. Az eb megharapta egy panzió alkalmazottját, minthogy pedig útlevél híján nem voltak meg az oltásigazolások, az állatot elkobozták gazdájától.

Óvatosan pakoljunk

Szintén a gondok megelőzését szolgálja, ha az utazók tisztában vannak azzal, milyen áruból mennyit tarthatnak maguknál. Sipos Jenő arra emlékeztetett, hogy ma már a schengeni övezeten belül nincs a határon vámellenőrzés, szabadon azonban csak a kereskedelminél kisebb mennyiségű áruval utazhatunk. A jövedéki termékekre pedig továbbra is különös figyelmet fordítanak az egyes tagállamok. Ez azt jelenti, hogy nem vihetsz magaddal akármennyi dohányt, alkoholt, még akkor sem, ha ajándékba viszed.
Az Európai Unió határain belül 800 szál cigarettát, 110 liter sört, 10 liter égetett szeszt és összesen 90 liter bort és pezsgőt vihet valaki magával.

Közlekedési eszközön is múlik

Az unión kívüli államból hazatérő utas külön szabályokkal szembesül, ha repülőgéppel vagy más módon utazik. Légi úton például 200 szál cigarettát lehet behozni Magyarországra, míg közúton, hajón vagy akár vasúton mindössze 40 szálat. A vámmentesen behozható áruk értékhatára a légi forgalomban 430 euró, de csak 300 euró, ha más úton érkezik haza valaki.
Az unión kívüli országokból a 17 évet már betöltött magyar állampolgárok 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter égetett szeszt hozhatnak magukkal.

Mennyi pénz van nálunk?

Bár a régi idők hangulatát idézi, nem árt fejben tartani, hogy még mindig szabályozzák, mennyi pénz lehet a turistáknál. A szóvivő említést tett arról az előírásról, amelynek értelmében az unióba belépő utazónak írásban be kell jelentenie, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénzt vagy készpénz-helyettesítő eszközt tart magánál. Ez a kötelezettség a bankkártyákra nem vonatkozik.

Természetvédelem a határon is

Tilos a védett állatokat vagy azokból készült termékeket átvinni a határon, erre különös figyelmet fordítanak a vámosok. Az esetleges következmények ellen azzal sem védekezhetsz, ha nem tudtál róla, hogy az adott állat vagy növény védelem alá esik.

A gyógyszeresdobozra is gondoljunk!

A rendszeresen gyógyszert szedőknek fontos tudni, hogy nagyobb mennyiségben gyógyszert vagy gyógyhatású készítményeket csak a kezelőorvos igazolásával szállíthatnak át a határon. Arra is figyelni kell, hogy egyes gyógyszerek hatóanyaguk miatt külföldön engedélykötelesek lehetnek.

Milyen okmányokkal utazhatunk?

Sipos Jenő az úti okmányokra is kitért, hangsúlyozva, hogy az Európai Unión kívüli országok irányába kizárólag érvényes okmánnyal lehet átlépni a határt. Egyes országokba útlevél helyett jó a személyi igazolvány is, például Horvátországba akár a csecsemőknek kiállított személyi igazolvány is elegendő, de felnőtteknél a magyar jogosítványt például nem fogadják el azonosításra.
A szóvivő elmondta még: a gyors és zökkenőmentes határátlépés érdekében az utazók az érvényes vámszabályokról és más tudnivalókról a VPOP, valamint a Külügyminisztérium honlapján is találnak részletes információkat, de az úti célnak kiszemelt ország nagykövetségén is érdemes érdeklődni a szabályokról.

Forrás: ötvenentúl.hu

Decrease font size Default font size Increase font size