A digitális átállás Pusztazámoron 2013. július 31-ig valósul meg.

Nyomtatás

A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A digitális átállás a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, azaz az analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a digitális földfelszíni sugárzás (más néven DVB-T) lép.

A digitális átállás mindenkit érint: a nézőket, a műsorszolgáltatókat és a televíziózáshoz szükséges készülékek gyártóit és forgalmazóit is.

A digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik otthonukban, illetve azokat, akik valahol máshol, de ilyen módon is tévéznek.

Az analóg lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, azaz az m1, az RTL Klub és a tv2, illetve egyes eddig antennával nem fogható csatornák is – előfizetési díj nélkül:

   - ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak 

vagy

   - ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, ami ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

Magyarországon szinte az ország teljes területén már jelenleg is elérhető digitális földfelszíni vétel (más néven Mindig Tv szolgáltatás).

Ezzel a vételi móddal előfizetési díj nélkül nézhető az m1, m2, Duna Tv, Duna II Autonómia, RTL Klub, tv2, Euronews, valamint előfizetési díj ellenében további 11 műsor.

Az előfizetési díj nélkül elérhető műsorok közül az m2, a Duna Tv és a Duna II Autonómia korábban csak műholdas vagy kábeles vételi móddal volt elérhető.

További információk elérhetők a következő honlapon: http://www.digitalisatallas.hu

Az NMHH mindenben segít, hogy Ön és családja is élvezhesse a digitális televíziózás előnyeit.

A felmérések szerint Magyarországon a háztartások 11 százaléka érintett az átállásban. Ezek azok a háztartások, melyek jelenleg kizárólag analóg földfelszíni vétellel tévéznek, vagyis szoba- vagy tetőantennával, előfizetési díj nélkül csak az m1, az RTL Klub és/vagy a TV2 adását fogják.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fontosnak tartja, hogy a televízió segítségével mindenki egyenlő eséllyel jusson hozzá az információkhoz és a kulturális javakhoz. Ennek értelmében senki nem maradhat televízióadás nélkül, még az sem, akinek anyagi lehetőségei korlátozottak.

A hagyományos, analóg földfelszíni vétellel televíziózó háztartásokból a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozók állami segítség nélkül vélhetően nem, vagy csak nagy áldozatok árán tudnák kifizetni a digitális vételhez való hozzáférést, ezért számukra az állam a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon (NMHH) keresztül segítséget nyújt az átállásban.

További információk elérhetők a következő honlapon: http://www.digitalisatallas.hu/tamogatas

Decrease font size Default font size Increase font size