Senki nem marad ki a digitális átállásból

Nyomtatás

Még a nagyon régi, adott esetben 30 éves, fekete-fehér televízióval rendelkezők sem maradnak ki a digitális átállásból. A digitális vételre ugyanis az olyan készülékek is könnyedén alkalmassá tehetők, amelyeken csak antennabemenet (RF) található, mivel az ilyen tévéket is csatlakoztatni lehet a digitális vevődekóderhez (set-top-box).

A magyarországi háztartások átlagosan nyolcévente cserélnek televíziót, így a készülékek többségéhez a digitális vevődekóder (set-top-box) minden probléma nélkül csatlakoztatható. Azonban elenyésző számban ugyan, de használatban lehetnek még olyan tévék is, amelyeken az elektromos csatlakozó mellett csak antennabemenet található.

Ilyen esetekben az RF-modulátornak nevezett jelkonverter a megoldás, melyet a digitális vevődekóder (set-top-box) és a televízió közé kell kötni, amellyel a legrégebbi készülékek is alkalmasak lesznek a digitális adások vételére.

Rászorulók esetében ezt a kérdést az NMHH megoldja. A rászorulónak nem minősülő tévénézőknek pedig olyan digitális vevődekódert célszerű vásárolni, amelynek van RF-kimenete (antennakimenet) és beépített modulátort is tartalmaz. Ha ilyet nem sikerül beszerezni, akkor olyan set-top-boxra van szükség, amelynek van RF-kimenete, tehát így átengedi magán az antennajelet. Ehhez kell csatlakoztatni a kereskedelemben pár ezer forintos áron kapható RF-modulátort.

Ez a módszer akár a 30 éves vagy a még régebbi, fekete-fehér televíziók esetében is működik, azzal a szépséghibával, hogy az ilyen tévéken – egyébként hasonlóan az összes többi, hagyományos, képcsöves készülékhez – a műsorok természetesen nem lesznek sem HD-minőségűek, sem színesek.

Nem kell tehát senkinek sem új tévét vásárolnia, ha nem akar, mert a digitális átállásból a régivel sem marad ki.

 

Forrás: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Decrease font size Default font size Increase font size