Rendkívüli téli időjárással kapcsolatos tájékoztató

Nyomtatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 1. fokú riasztást adott ki Pest megye területére is. Az előrejelzések alapján nagyjából 10 cm-t meghaladó hórétegre lehet számítani a mai nap folyamán. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy folyamatosan figyeljék az időjárási előrejelzéseket, tájékozódjanak az utak állapotáról mielőtt útra kelnek, és közlekedjenek óvatosan, kellő körültekintéssel!

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt napokban egyeztetés céljából felvette a kapcsolatot a társ-és együttműködő szervezetekkel, pontosították a legfontosabb feladatokat, elérhetőségeket és teendőket a rendkívüli időjárási viszonyokra vonatkozóan.

Az esetleges balestek elkerülése érdekében az Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét a fokozott óvatosságra. Nagyon fontos, mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak a várható időjárásról, az utak állapotáról, kövessék figyelemmel a hatóságok felhívásait és a híradásokat.

Lehetőség szerint válasszanak inkább tömegközlekedési eszközt. Amennyiben ez mégsem megoldható, gondoskodjanak a jármű téliesített állapotáról (téli gumiabroncs, hólánc, fagyálló szélvédőmosó)! A közúti közlekedés során vezessenek türelemmel, sebességüket és vezetési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg, és tartsanak megfelelő követési távolságot. Ha a téli időjárás következtében elakadnának, hívják a 105-ös telefonszámot!

 

Közlemény a küszöbérték alatti üzemek / veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2013. január hó. 20-ig rendkívül hideg idő, helyenként intenzív havazás és erős hófúvás várható, a hőmérsékleti minimumok - 10 C fok körül alakulnak.

Az elkövetkező napok szélsőséges időjárására tekintettel kérem, hogy fokozott figyelmet fordítson a veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére. A technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát biztosítsa, azok esetleges fagymentesítésére tegyen intézkedéseket, illetve készüljön fel az esetleges kiesésükből eredő üzemleállásokra.

A veszélyes technológiák felügyeletének biztosítására szükség szerint intézkedjen az üzemi és karbantartó személyzet megerősítéséről és folyamatos rendelkezésre állásáról. Javasolom továbbá, hogy az elkövetkező napok során fokozott figyelemmel kísérje a katasztrófavédelem, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

 

Közlemény a veszélyes áru szállítással foglalkozó vállalkozások részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2013. január hó 20-ig rendkívül hideg idő, helyenként intenzív havazás és erős hófúvás várható, a hőmérsékleti minimumok - 10 C fok körül alakulnak.

Az elkövetkező napok szélsőséges időjárására tekintettel felhívom a figyelmét, hogy az extrém időjárási körülmények megszűnéséig terjedő időszakban, a veszélyes áruk szállítását lehetőség szerint korlátozni, illetve átütemezni szíveskedjen annak érdekében, hogy nagy biztonsággal elkerülhetőek legyenek a veszélyes áru szállítás kapcsán bekövetkező esetleges balesetek.

Amennyiben a szállítások felfüggesztésére ezen időszak alatt nincs mód, úgy kérem, hogy fokozott figyelmet fordítson egyrészt az alacsony hőmérsékletre érzékeny veszélyes áruk kezelésére (pl. folyadékok, hőmérsékletszabályozással szállított anyagok, stb.), másrészt a veszélyes árut szállító járművek biztonságos, üzembiztos üzemeltetésére, valamint a közlekedési előírások fokozott betartására. Tegyen intézkedéseket továbbá a járművek téli felszerelésének felülvizsgálatára, járművön történő elhelyezésére (javasolt különösen: téli gumi, hólánc, lapát, vontatórúd, elfagyott alkatrészek melegítésére alkalmas – nem nyílt lánggal működő – eszköz, tartalék üzemanyag, stb.). Lehetőség szerint készüljön fel az esetleges műszaki meghibásodások elhárítására (javasolt például: tartalék alkatrészek beszerzése, mentesítő - vagy szervizjármű lebiztosítása, stb.), valamint a járműszemélyzet ellátásának biztosítására (javasolt különösen: tartós élelmiszer, védőital, kiegészítő meleg öltözet, takaró, stb.). Javasolom továbbá, hogy az elkövetkező napok során kísérje fokozott figyelemmel a médiákban megjelenő katasztrófavédelmi közleményeket, valamint a Megyei Védelmi Bizottságok közleményeit is.

Együttműködő segítségét köszönöm!

Érd, 2013. január 17.

Tisztelettel:
Ivanics Dénes tű. alez. s.k.
kirendeltség-vezető

Decrease font size Default font size Increase font size