Elektronikus chip kutyáknak - jövőre kötelező

Nyomtatás

A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak - hívja fel a kutyatartók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A szakminisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatójában emlékeztet: még másfél hónapjuk van az ebek tulajdonosainak arra, hogy az állatokat egyedi azonosító chippel megjelöltessék. 2013. január 1-jétől már hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely az európai elvárásoknak megfelelően előírja a négy hónaposnál idősebb kutyák megjelölését.

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást. Ennek során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását. Így megkönnyíti a kutyák nyilvántartását, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és ezzel csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint könnyebb lesz a kutyák számának meghatározása is az országban.

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint a regisztrációt az országos eb-adatbázisba. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi - olvasható a közleményben.

MTI

Decrease font size Default font size Increase font size