Adománybolt nyílt Újbudán

Nyomtatás
Az országban 17 ilyen üzlet van, a fővárosban ez a második.
 
Minden, ami még használható, de felesleges lett, ezért kidobnánk - röviden így összegezte a Közösségi Szociális Szövetkezet elnöke, hogy milyen tárgyakat adhatnak le a tehetősebbek az adományboltban.
 
A működtetők minden olyan tárgyat szívesen fogadnak, amely egy átlagos háztartásban előfordul, használható állapotban van, nem nagyméretű és a beadójának már felesleges.
 
Németh László elmondta, bár Nyugat-Európában már bútorokat vagy nagyobb műszaki berendezéseket, például hűtőket is átvesznek, itthon egyelőre csak az adományozható, ami kézben elvihető, mert a boltok kicsik, és a hálózat mögött pedig még nincs műhelyhálózat, ezért főképp ruhát, játékot, konyhai eszközöket és kisebb műszaki berendezéseket várnak, és ezeket itt jelképes áron,  pár száz forintért értékesítik a rászorulóknak, ebből lesz az alkalmazottak bére.
 

A Közösségi Szociális Szövetkezet itthon 2010-ben alakult. Ma már 17 adománybolt van országszerte. A tapasztalatok szerint a törzsvásárlók 50 év felettiek, az idősebbek, akik rendszeresen, hétről hétre visszajönnek, míg az adományozók inkább fiatalok – mondta el a Magyar Rádiónak Vízkelety László, a 11. kerületi adománybolt vezetője. A helyiséget egyébként Újbuda önkormányzata adta ingyenes használatba, az alkalmazottak tartósan munkanélküliek vagy megváltozott munkaképességűek.

Az adománybolt támogatásával a vevők továbbá csökkentik a környezetükben felhalmozódó hulladékmennyiséget, illetve a szövetkezet egészének működését is támogatják, így nemcsak a rászorulókon segítenek, hanem hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is.
 

A szövetkezet elnöke elmondta, hosszú távon azt szeretnék, hogy a boltok mellett műhelyek is működjenek, hogy működőképessé tegyék a kisebb hibával rendelkező készülékeket.

A szeptember 4-én megnyílt Vegyész utca 1-5. szám alatti "E-cherry" boltba adományt nyitvatartási időben bármikor, előzetes egyeztetés nélkül be lehet adni.


Forrás: pozitivnap.hu

Decrease font size Default font size Increase font size