Továbbra is igényelhetik a kismamák a jövedelemkompenzációt

Nyomtatás

A kismamák továbbra is igényelhetik a jövedelemkompenzációt, viszont már nem jár januárra visszamenőleg, csak a kérelmezést követő hónaptól - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.

A közlemény szerint az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyijövedelemadó-terhe is nő, ezért a kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket ily módon hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, 2012. január 1-jétől jövedelempótlékra jogosultak. A nyilatkozat továbbra is elérhető az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítóknál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Az egészségügyi államtitkárság azt közölte: az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a kormány döntését követően minden olyan kismama részére elküldték a nyilatkozatot, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást. A hivatalok felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatokat a lehető legrövidebb időn belül, de a legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.

A jogszabály szerint januárig visszamenőleg az kapja meg a kompenzációt, aki a május 31-i határidő lejártáig igényelte. Aki a határidő lejárta után nyújtotta be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem - tették hozzá.

Kiemelték: a társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtető foglalkoztatóknak ilyen jellegű adatszolgáltatási kötelezettségük nincs, de a fővárosi, megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez május végéig csaknem 29 ezer kérelem érkezett. Eddig csaknem 19 ezren kapták meg visszamenőleg a kiegészítést. Nekik összesen több mint egymilliárd forintot fizettek ki.

A hibásan kitöltött nyomtatványok esetén minden esetben felhívta az OEP az érintett figyelmét a hiánypótlás szükségességére. Aki azonban benyújtotta az igényét május 31-ig - akár hibásan, akár hibátlanul -, és jogosult a jövedelempótlékra, az megkaphatja visszamenőlegesen a jövedelempótlékot - hangsúlyozta az államtitkárság.

 

MTI

Decrease font size Default font size Increase font size