Új helyettesítő háziorvos Pusztazámoron

Nyomtatás

Az orvos családból származó dr. Pintér Márk a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott 2008-ban. A 32 éves orvos Budapesten él feleségével. Háziorvosként eddig Biatorbágyon, Herceghalmon, Érden és Budapesten teljesített szolgálatot. A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ munkatársa. 2010–2011-ben az „Egészség egy életen át” alapítvány egészségügyi szűrőprogramjának orvosaként országszerte közel 40 helyszínen végzett prevenciós munkát.

 

Már egyetemi hallgatóként számos tudományos dolgozatot megjelentetett; a publikálást gyakorló orvosként is folytatta. Megjelent szakcikkei: Háziorvosok diagnosztikus érzékenységének vizsgálata a COPD-vel kapcsolatban (SOTE, 2007.02.); Diagnosztikus és döntési algoritmusok alkalmazása az alapellátásban (SOTE, 2008.03.); A magyar háziorvosok dohányzással kapcsolatos attitűdjének vizsgálata napjainkban (SOTE, 2008.05.); A magyar háziorvosok elhízással kapcsolatos attitűdjének és ismereteinek vizsgálata napjainkban (SOTE, 2008.03.); A magyar háziorvosok dohányzásról való leszokás támogatással kapcsolatos ismereteinek vizsgálata napjainkban (POTE, 2009.03.); Biztonságos testsúlycsökkentés alapjai  (Új Szó, 2011.04.); Cardiovascularis rizikóval rendelkező magas vérnyomásos betegek kezelési lehetőségei, a fix dózisú készítmények helye a terápiájukban.
(kéziratban, 2011.11).

 

– Doktor úr! Három és fél éve praktizál háziorvosként. Milyen tapasztalatokat szerzett ez alatt az idő alatt a magyar lakosság egészségi állapotával, egészségtudatos életmódjával kapcsolatban?

 

– A nagy számú orvos-beteg találkozás során szerzett tapasztalataim meglehetősen jól körvonalazzák, hogy a magyar lakosság egészségének megőrzése, egészsétudatos életmódra történő nevelése kiemelkedő, talán az egyik legfontosabb háziorvosi feladat. Folytatni kívánom e téren Andrásfalvy doktor úr áldozatos munkáját, továbbá hiszem, hogy a páciensekkel kialakítandó harmonikus együttműködés sikerre vezet majd.

 

– Miért éppen önt kérte fel Andrásfalvy doktor a helyettesítésre? Vannak-e konkrét ismeretei a pusztazámori betegekről, az önre váró munkáról?

 

– Andrásfalvy doktor úr döntésének pontos okát nem ismerhetem, úgy érzem, hogy az egészségügyről, betegellátásról szóló közös beszélgetéseink megalapozhatták az előzetesen belém helyezett bizalmat. A pusztazámori lakosságról még nem rendelkezem kellő információkkal, azonban őszinte kíváncsisággal várom a megismerkedést a közeljövőben.

 

– Egy évre szól a megbízása. Milyen általános és szakmai célokat, megfontolásokat tűz maga elé a következő egy esztendőre?

 

– Az akut betegellátáson túl az esetlegesen még rejtve maradt betegségek további feltérképezését, ezek hátterének kiderítését, az eddig magas színvonalon történt kezelések nyomonkövetését, időszakos ellenőrzését tűztem ki feladatomul.

 

Kiss Zoltán

Decrease font size Default font size Increase font size