Múzeumok Őszi Fesztiválja

Nyomtatás

Országszerte több mint 150 múzeumban mintegy 1700 programmal, köztük színes múzeumpedagógia foglalkozásokkal, ismeretterjesztő túrákkal és szakmai eseményekkel várja az érdeklődőket a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 26. és november 13. között.

A programok idén tízféle tematikába szerveződnek – mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2006-ban indult, tavaly már 160 ezer látogatót vonzó fesztivál vitathatatlanul a legfontosabb nagy múzeumi rendezvények sorába illeszkedik.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte a csaknem 100 programot felsorakoztató, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk elnevezésű tematikát, amelynek részeként a múzeumok a helyi természeti, építészeti és kulturális értékeket bemutató gyalogos vagy kerékpáros túrákat szerveznek a helyi közösségekkel, önkormányzatokkal közösen. Mindez egybevág az idei fesztivál egyik fontos célkitűzésével, amely szerint szeretnének új múzeumbaráti köröket létrehozni, erősíteni a kapcsolatokat a múzeumi intézmények és a lakosság között.

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata "a legnagyobb magyarra", Széchenyi Istvánra emlékezve az Építs hidat – Híd, ami összeköt! 2006 óta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) összesen 180 millió forinttal támogatta a fesztivált.

Cseri Miklós, a fesztivált szervező Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a programokat ismertetve kiemelte az őszi szünetet töltő diákok és családjuk számára közös élményeket kínáló Ősz(i)re hangolunk elnevezésű új tematikát. A szakmai programokról szólva megemlítette a szeptember 26-i budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, ahol átadják az intézmények munkáját elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a szakembereket kitüntető Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is. 

November 3-án és 4-én a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik meg a 8. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, itt a magyar társadalmat terhelő, kibeszéletlen 20. századi történelmi traumák feloldásához hozzásegítő lehetséges múzeumi módszerekről fognak tanácskozni.  

A fesztivál teljes programkínálata elérhető a www.oszifesztival.hu oldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size