Könyvfesztivál Budapesten

Nyomtatás

Az április 20-ától 23-áig tartó 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Orhan Pamuk Nobel-díjas török író. A látogatók csaknem 50 ezer kötet könyv közül választhatnak a Millenárison, amely négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltja lesz.

A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozó bemutatkozási lehetőséget biztosít az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a szakmának, a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek és könyvtárosoknak. Idén 28 ország képviselteti magát, mintegy 150 kiállító, 500 program és 850 szerző, tudós és művész várja a könyvrajongókat.

A programok között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, író-olvasó találkozó, kiállítás, koncert, gyermekprogram szerepel. A kontinens 18 országából érkező tehetséges pályakezdő prózaírók a tizenhetedik alkalommal megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján mutatkozhatnak be, Magyarországot Szaniszló Judit képviseli. A teljes program és a fesztivál hírei erre a linkre kattintva olvashatók.

Ebben az évben is megrendezik a könyvtárosok szakmai fórumát, a Könyvtáros Klubot, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréjét, az Európai Írótalálkozót is.

Az elsőkönyves fesztivál és az Európai Írótalálkozó idei fő témája az európai irodalom soknyelvűsége, a nyelvi határok átjárásának lehetősége lesz.

A fesztiválhoz hatodik alkalommal csatlakozik a Kis Könyves Éj elnevezésű rendezvény, melynek keretében harminc budapesti és vidéki független könyvesbolt szervez kulturális programokat az érdeklődők számára április 21-én. A Versstandon több kiadó összefogásával a költészet témája köré szerveződő programok és kötetek várják a látogatókat. A négynapos eseménysorozat egyik leglátogatottabb helyszíne várhatóan most is a Gyermek(b)irodalom lesz, ahol a legkisebbeket a könyveken kívül egyéb színes programok is – a többi közt mesemondás, bábelőadás, koncert és közös éneklés, vetélkedők – várják.

A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat a fesztivál nyitó napján Orhan Pamuk Nobel-díjas török író kapta, akinek a Cevdet Bey és fiai című első regénye a könyves seregszemle alkalmából jelenik meg először magyar nyelven. A fesztivál zárónapján adják át a Budai Díjat a legjobb oktatássegítő könyvnek, s megnevezik az év legjobb hangzóanyagát. Az utolsó napon a jubiláló alkotók – Lator László, Almási Miklós, Kántor Lajos, Marék Veronika, Győri László, Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor, Csaplár Vilmos, Bán Magda, Visky András – tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek.

 Idén a visegrádi együttműködésben részt vevő Csehország, Lengyelország, Szlovákia közösen mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját.

Decrease font size Default font size Increase font size