Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Takács Tibor (1927–2014) írót, költőt, 1997-ben a Kossuth Rádió felkérte, hogy írjon és olvasson fel jegyzeteket a hajnali hallgatóknak a Reggeli Krónikában. Az elhangzott útravalók 2004-ben kötetben is megjelentek (Író a mikrofon előtt. Bíró Family, 2004). Az alábbi, a farsanghoz kötődő jegyzet e kötetből való.

 

 

 

Farsangi fánk

Gyerekkorom kedvence volt a farsangi fánk. Édesanyám nem nagyon szerette, ha sütés közben melléje álltam, mert féltett a felcsapódó, sistergő zsírtól. Ismerte mohóságomat, és tudta, hogy képes vagyok a forró fánk azonnali felfalására. Ilyenkor nem volt időm kivárni, amíg behavazza finom porcukorral. De még jobb volt, ha édes baracklekvárt csurgatott a közepébe. Ennél jobbat nem ettünk farsang idején.

A tél elűzését is jelentette a vigalom. Noha Vízkeresztkor még csak a nagyon reménykedők mernek arra gondolni, hamarosan véget ér a fagyos idő. Szerettem a farsangot, mert a nővérem bálba járt, élveztem én is a szülői aggódást és féltést. Anyánknak is vele kellett mennie, s ilyenkor egyedül maradtam otthon.

Egyszer, ifjú emberként összeírtam, hogy miféle bálokat rendeztek akkoriban. A nagymamát is kifaggattam: volt-e bálban, Röszkén? Nevetve mondta, hogy volt bizony, de csak tollasbálban, ami alatt azt kellett értenem, hogy bebújtak a nagy dunna alá és ott báloztak kedvükre.

A farsangi mulatság jó öröm vízkereszttől hamvazószerdáig. Se én, se a nagymamám persze nem tudtunk semmit a római karneválokról, az ősi múltról, s arról, hogy a farsang nem más, mint a tél elűzésének egyik szertartása.

Sok szép lakodalom esett ilyenkor, bele is pirult a nagymama, mint emlékeiben keresgélő, amikor megsúgta nekem, hogy ő farsangkor állt nagyapával a pap elé: 1882-ben. Azt már én számolom ki, hogy ennek éppen 115 esztendeje.

Még másról is mesélt. Arról, ami az 1879-es nagy árvíz előtt szokásban volt. Felöltöztettek rissz­rossz ruhákba egy szalmával kitömött bábút s aztán vagy elégették, vagy a Tiszába dobták, áldozatképpen.

Azt már Bálint Sándor néprajzkutatótól tudom, hogy farsang végeztével a Szeged-alsóváros utcáin, kormos arcú, maskarába öltözött fiatalok vonultak fel, söprűvel verve a bámészkodó lányokat. Ilyenkor fatuskót húztak maguk után és ezt kiáltozták: „Ujjujuju vén juh, kimaradtam a farsangbú...”

Hogy miért jutott mindez az eszembe? Mert tegnap, hazatérve a szerkesztőségek világából, finom illatok fogadtak. A feleségem farsangi fánkkal várt.

– Azért sütöttem – mondta –, ha bálba nem is megyünk, de érezzük, hogy farsang van!

Forrás: midio.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.máj. 21 P
Keresztény ünnepeink: a Szentlélek kiáradása

Ebben az évben május 23–24-ére esik pünkösd, a kereszténység – a húsvét és a karácsony [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.máj. 19 Sze
Közlekedési vetélkedő családoknak – a fődíj egy autó

Az elmúlt évben a pandémia ellenére sokan vettek részt a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.máj. 17 H
Ma van magasvérnyomás-betegség világnapja

A hipertonia, azaz a magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size