Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Az erdmost.hu portál összegyűjtötte a 2019. január elsején életbe lépő, a munka világát, az adózást és a közlekedést érintő változásokat.

Januártól 149 ezer Ft a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum pedig 195 ezer Ft-ra emelkedik.

Teljesen átalakul a cafeteria-rendszer, szűkül a kiadható juttatások köre: nem lesz iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, Erzsébet-utalvány, és több juttatás adómentessége is megszűnik. A SZÉP-kártya marad.

400-ra emelkedik a kiadható túlórák száma 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Növekednek a nyugdíjak 2,7 százalékkal az év elejétől.

Január 1-től közel 20%-kal nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakosság által fizetendő díjakat azonban nem érinti.

2019 januárjában megindulnak az országos rendszertagi tesztek az azonnali utalás tekintetében, azaz a tízmillió forint alatti lakossági átutalások azonnal – öt másodpercen belül – megérkeznek majd az egyik bankszámláról a másikra; mindez a nap 24 órájában és a hét minden napján, akár ünnepnapokon.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától pedig az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Könnyebb lesz kissé az adminisztrációs munka a cégeknél azzal, hogy 2019-től már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.

 

Január elsejétől megszűnik öt adófajta: a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó mellett a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is, a baleseti adó pedig beolvad a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba.

Elkezdődik a 2003 óta élő egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése. Ezt az adónemet ugyanis már csak a 2019-es adóévre lehetett, 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedik, amivel a kisvállalkozások mintegy 10 milliárd forintot spórolhatnak és megszabadulhatnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.

Az adócsökkentések a hitelintézeteket is érintik: a bankadó felső kulcsa ugyanis 0,21 százalékról 0,20 százalékra csökken.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Több százezer egyéni vállalkozónak pedig az hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai enyhülnek, ugyanakkor a jelenlegi 1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik jövőre a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak idén 15 %-ra csökken a jövedelmük után fizetendő SZJA.

Nő a családi adókedvezmény a két gyereket nevelők esetében: 17 500 Ft helyett havonta 20 000 Ft jár mostantól gyermekenként.

5%-ra csökken az esl (hosszabban eltartható) és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója, ugyanakkor 20 %-kal nő az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok esetében (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) a termékadó mértéke.

Az előző félévi 2,3 százalékról 2,2 százalékra csökken a Diákhitel1 kamata a 2019. január 1. – június 30-ig tartó időszakra.

 

Minden autóst érint, hogy elindul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, így az eddigi papíralapú nyomtatvány, a kék-sárga néven ismert baleseti bejelentő mellett lehetőség lesz az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézésre.

Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform, amiben – a tesztüzem után – ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai.

Sokat spórolhatnak a vállalkozások, ha 2019 első napjától a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása nyomán ugyanis egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából.

5,8 %-kal emelkednek átlagosan a tehergépjárművek útdíjai, a legnagyobb mértékben, 6,60 Ft/km-rel a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul.

 

Nem drágul a tömegközlekedés: a MÁV, a Volánok és a BKK is tartják a jelenleg tarifákat. A kormány döntése szerint a szemétdíj összege is változatlan marad 2019-ben.

Forrás: erdmost.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.máj. 21 P
Keresztény ünnepeink: a Szentlélek kiáradása

Ebben az évben május 23–24-ére esik pünkösd, a kereszténység – a húsvét és a karácsony [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.máj. 19 Sze
Közlekedési vetélkedő családoknak – a fődíj egy autó

Az elmúlt évben a pandémia ellenére sokan vettek részt a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.máj. 17 H
Ma van magasvérnyomás-betegség világnapja

A hipertonia, azaz a magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size