Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A július 8-ával kezdődő héten a hőmérséklet csúcsértéke már megközelíti a 40 Celsius-fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat – írja az MTI.

Hogyan készüljünk fel az extrém hőségre?

•    Tartsuk hűvösen a lakást. Próbáljuk a lakást napközben 32°C, éjjel pedig 24°C alatt tartani. Különösen fontos ez idősek és kisgyermekek számára. Szellőztessünk éjszaka, napközben lehetőség szerint csukjuk be és árnyékoljuk az ablakokat. A párologtatást és így a levegő hűtését a szobanövények is segítik.
•    Tartózkodjunk hűvös helyen. Tartózkodjunk a lakás leghűvösebb szobájában. Ha a lakást nem tudjuk megfelelően lehűteni, akkor naponta 2-3 órát töltsünk hűvös, hűtött helyen (pl. légkondicionált nyilvános helyen). Ha tehetjük, ne menjünk a szabadba a legforróbb napszakokban és kerüljük a fokozott fizikai aktivitást. 
•    Tartsuk alacsonyan a testhőmérsékletünket és igyunk elegendő folyadékot. Zuhanyozzunk gyakrabban, vagy használjunk nedves borogatást a testhőmérséklet alacsonyan tartása érdekében. Viseljünk laza, jól szellőző, természetes anyagú ruhát. A szabadban védjük magunkat a naptól kalappal, napszemüveggel. Igyunk rendszeresen, de kerüljük az alkoholt és a cukros italokat. Ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal folyadékot. 

Elővigyázatosság, a hővel kapcsolatos problémák korai felismerése

•    Legyünk fokozott figyelemmel a környezetünkben élő idősekre, kiszolgáltatott helyzetben élőkre. Az idősek – különösen ha egyedül élnek, – a betegségük következtében mozgásukban korlátozottak, időskori demenciában szenvedők, mentális betegségekkel küzdők a szokásosnál több segítséget igényelhetnek. Látogassuk meg rendszeresen az egyedül élő szomszédainkat, rokonainkat. Senkit se hagyjunk a tűző napon, a kocsiban még rövid időre sem. 
•    Ismerjük fel a kiszáradás és hőguta tüneteit. A dehidratáltságnak a súlyossága szerint különböző tünetei lehetnek: szomjúság, a száj kiszáradása, növekvő testhőmérséklet és pulzus, duzzadt nyelv, beszéd megváltozása, csökkent szellemi és fizikai teljesítmény. A hőguta jellemző tünetei a verejtékezés hiánya, a testhőmérséklet jelentős emelkedése és az eszméletvesztés. Amennyiben saját magunkon, vagy máson a súlyos kiszáradás, vagy hőguta jeleit tapasztaljuk, fontos, hogy segítséget hívjunk (háziorvosi ügyeletet, vagy mentőszolgálatot). 
A hőség hatásai veszélyesek lehetnek, különösen azok számára, akik életkoruk, meglévő betegségük, vagy élethelyzetük miatt veszélyeztetettebbek. Megfelelő felkészüléssel a hőhullámok egészségügyi hatásai jelentősen csökkenthetők.

Készítették: Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. munkatársai

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size