Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Már hagyomány, hogy lapunk utolsó, decemberi számában megkérdezzük településünk polgármesterét az elmúlt év főbb eseményeiről és a jövő esztendővel kapcsolatos tervekről.

 

Polgármester úr, hogyan indult a település, illetve az önkormányzat számára a 2023-as esztendő?

– Hála istennek, a korábbi években tomboló koronavírus-járvány lecsengett, így visszatérhettünk a „normál munkarendbe”. A képviselő-testület Zámoron mindig arra törekedett, hogy az elért eredmények megőrzése, illetve lehetőség szerint növelése, a település jó színvonalú működtetésének fenntartása, a felelős, kiegyensúlyozott gazdálkodás legyen a fő vezérlőelv, ezt tartottuk szem előtt az idén is. Legautentikusabb példája ennek a szennyvíztisztító telepünkkel kapcsolatos döntésünk. Ismert, hogy a zámori víz- és szennyvíztisztítási igények megnövekedése miatt elengedhetetlenné vált a telep korszerűsítése. A teljes rekonstrukció mintegy 250-300 millió forintos beruházás lenne. Az ÉTV Kft. szakmai véleményének kikérése után úgy döntött a testület, hogy nem vágunk bele a teljes felújításba – ami meglévő tartalékaink teljes felélésével járna –, hanem egy olyan ideiglenes műszaki átalakítást végzünk el, amely révén mintegy 5-6 évig biztosítható a telep biztonságos üzemeltetése, és amely az átfogó rekonstrukciónak csak mintegy a felébe kerül. A beruházást saját erőből oldjuk meg, mivel e célra nem írtak ki pályázatot a közelmúltban.

A települési önkormányzatok egyik meghatározó bevételi forrása az iparűzési adó? Hogy áll e téren Pusztazámor?

– Az itt bejelentett vállalkozások által befizetett iparűzési adó fontos részét képezi a költségvetésünknek. A testület kiemelt célkitűzése, hogy a kialakított gazdasági-kereskedelmi területünkre vállalkozásokat telepítsünk le. Jelenleg két cég működik itt és fizet iparűzési adót, de még mintegy 6-7 üres telek vár vásárlóra. A tapasztalatok szerint a vállalkozások zömmel az autópálya melletti telephelyeket részesítik előnyben, de reméljük, hogy előbb-utóbb a mi területeinkre is lesz jelentkező. Egy idetelepülő vállalkozás nemcsak a bevételeinket növelné, hanem vélhetően új munkahelyeket is teremtene a zámoriaknak.

 

Ma a sajtóban szinte állandó téma a köznevelés helyzete, állapota. Hogy állunk Zámoron e tekintetben?

– Információim szerint három pedagógus távozott a közelmúltban az iskolából, remélem, hogy mielőbb sikerül pótolni őket. Ismert, hogy az iskolánkat át kellett adnunk üzemeltetésre a Tankerületnek, míg az óvoda teljes mértékben a „miénk maradt”. Szerencsésnek mondhatja magát az új üzemeltető, hiszen az átadás előtti időszakban telepítettük a napelemeket, alakítottuk ki a geotermikus fűtést, így egy igen kedvező energiafelhasználású épület került a kezelésükbe. Természetesen igyekszünk ugyanolyan édesgyermekünknek tekinteni az iskolát, mint az óvodát, így a kisebb javításokat, karbantartásokat továbbra is elvégezzük az épületen.

Hogyan alakulnak az osztály-, illetve csoportlétszámok az intézményben?

– Az iskolások mintegy 40 százaléka zámori gyermek, a többiek a környező településekről járnak ide. Mivel igen jó a híre az intézménynek, nem gond a meghatározott osztálylétszámok kialakítása. Az óvodások szinte száz százalékban zámoriak. Mivel a közétkeztetés biztosítása önkormányzati feladat, arról mi gondoskodunk. A gond, hogy a konyhánk kapacitása véges, jelenleg a teljesítőképesség határán van.

Az idei években rekord inflációval kellett szembesülnünk, jelentősen megemelkedtek a megélhetési költségek. Érzékelnek szociális jellegű gondokat a településen?

– Egyelőre nem történt nagyságrendi változás a szociális segélyek, támogatások terén. A beérkező kérelmeket a Szociális Bizottság vizsgálja meg és dönt a kérelmek ügyében, valamint a polgármesternek is van e célra felhasználható kerete. A jogos igényeket igyekszünk kielégíteni. Ilyenkor, télvíz idején többen nyújtanak be igényt tűzifára. Korábban nagyobb mennyiséget vásároltunk és tároltunk be, így van lehetőségünk fát biztosítani a rászoruló lakosoknak. A képviselő-testület továbbra is fontosnak tartja a jó tanuló diákoknak biztosított ösztöndíjrendszer fenntartását, amely erősítheti a fiatalok településünkhöz való kötődését és természetesen csökkentik a családok terheit. Ugyancsak támogatjuk a kiemelkedően teljesítő fiatal sportolóink versenyzését, külföldi utazásait, hisz ezzel elősegítjük fejlődésüket, valamint jó hírét viszik Pusztazámornak a világban.

Milyen tendenciák tapasztalhatók a közösségi élet területén?

– Közművelődésszervezőnk, Kiss Ágnes sajnálatos elvesztését követően a közművelődésszervezői és a könyvtárosi feladatok ellátása megbízásos jogviszony keretében biztosított. Nemzeti ünnepeink megünneplése mellett ez évben is sikeresen megrendeztük a zámoriak által megszokott és kedvelt programokat, köztük a Három falu két keréken kerékpártúrát, a Falunapot, a Szent Mihály-napi tűzgyújtást, és természetesen decemberben ismét megtartjuk közös karácsonyi ünnepségünket is. Az önkormányzat által kezdeményezett és rendezett program mellett számos régi és új civil kezdeményezéssel is találkozhatunk, amelyek kisebb-nagyobb baráti csoportokhoz, illetve a Zámor Rámol Facebook-csoporthoz kötődnek. Örülünk ezeknek, mert színesítik községünk életét, közelebb hozzák egymáshoz az itt élő embereket.

Polgármester úr, mit vár a hamarosan induló 2024-es esztendőtől?

– Mint a beszélgetés kezdetén jeleztem, a képviselő-testület legfontosabb feladatának azt tartja, hogy sikerüljön megőrizni Pusztazámoron az elmúlt évtizedekben elért eredményeket, színvonalat, és továbbra is meg tudjuk tartani a községet szép, zöld, polgárbarát településnek. Zámor továbbra is olyan legyen, ahol jó élni. Azt kívánom így, az év vége felé közeledve, hogy mielőbb fejeződjenek be a jelenleg zajló háborúk, konfliktusok. És mivel jövő júniusban helyhatósági választások is lesznek Magyarországon, azt is kívánom: a pusztazámori embereknek sikerüljön olyan testületet választani, amely továbbra is a település fejlődését, az itt élők boldogulását kívánja szolgálni. E gondolatok jegyében kívánok áldott karácsonyt és békés, sikeres új esztendőt minden kedves pusztazámori lakosnak.

 

Kiss Zoltán

(Megjelent a Zámori Hírek 2023/6. számában

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size